Kutatásra cserélt álmok

„Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi.” Ez volt az idei Kutatók Éjszakájának mottója, a kíváncsiság pedig sok embert az egyetemre csábított szeptember 25-én, amikor megnyíltak a kutatólaborok, és hétköznapi nyelven szóltak a professzorok Veszprémben is.

Idén a Kreativitás és Innováció Európai Évének kiemelt programja volt a Kutatók Éjszakája, fővédnöke Losonczi Áron, aki a fényáteresztő beton feltalálója. Összesen húsz magyar város részvételével próbálták meg a szervezők megszerettetni és közelebb hozni az elméleti tudományokat, látványos kísérletek, elgondolkodtató előadások, izgalmas játékok formájában. Az egész kontinensen ismert fesztivál célközönsége a 10-18 éves diákok, de tulajdonképpen a programok az összes korosztály számára nyitottak.

A Pannon Egyetem délután négy órakor csatlakozott a többi városhoz, hogy tartalmas programokat kínáljon az érdeklődőknek, és hétköznapi színben tüntesse fel a sokszor olyan távolinak tűnő elméleti tudományokat.

Legelső helyszínként az A épületben található Gazdaságtudományi Kart látogattam meg, ahol Klausz Melinda adott bővebb információkat. Egy gazdasági játékfesztivált szerveztek a középiskolásoknak, ami tulajdonképpen egy akadályverseny, kihelyezett állomásokkal. A nyertes csapat jutalma egy ingyenes tabló elkészítése volt, idén is a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola diákjai voltak a legügyesebbek, a 13.C tablóját finanszírozza a kar. Ezt követően filmeket vetítettek és előadásokat tartottak, ami a beiskolázási program szerves részének tekinthető.

A Mérnöki Kar a B aulában képviseltette magát, ahol junior diplomát szerezhettek a kíváncsi és lelkes érdeklődők, mintegy negyvenen távoztak diplomásként. A laborjáték több laborban zajlott, és egy helyszín szimbolizált egy kurzust, ahol „krediteket” kaptak az érdeklődők, majd a tárgyak „teljesítése” után kézhez kapták junior diplomájukat. Olyan témák közül választhattak, mint zajmérés, modell-szennyvíztisztító…

Ezután meglátogattam a Germanisztikai Intézetet, ahol egy kerekasztal-beszélgetésbe kapcsolódhattam be. Az est üzenetét úgy fogalmaznám meg, hogy mivel az intézet kevésbé ismert az egyetemi polgárok körében, azon az éjszakán mindenkinek megnyitotta kapuit, akik kíváncsiak voltak a német kultúrára és az intézetre.

A felső kampuszon, az O épületben a Pedagógia-Pszichológia Tanszék szervezett egy igen komoly téma köré épülő estét. Horváth H. Attila, egyetemünk oktatója tartott több kisebb előadást, filmrészletekkel megszakítva és ezeket kommentálva. A mozgókép és a pedagógia kapcsolatát elemezte, melyek alaptémája a droghasználat. Itt elsősorban nem a megelőzés kapott nagyobb hangsúlyt, hanem a hiteles segítők, az egykori fogyasztók szerepét emelte ki az előadó.

Az utolsó helyszín az Audi volt, ahol otthon is elvégezhető, látványos és egyszerű kísérletek szemtanúi lehettünk. A Fizikai Intézet oktatója, Németh Csaba elmondta, hogy ez inkább bemutató jellegű esemény, igen sok érdekességgel. Láthattunk dolgozó robotkart, folyékony levegőt, szamurájkarddal a levegőben hadonászó oktatót és sok-sok csillogó szemű kisgyereket. Itt ugyanis számos család megjelent, és a gyereksereg igen lelkes és kíváncsi nézőközönség volt.

Összességében nem bántam meg, amiért az egyetemen töltöttem a péntek estémet. Számos érdekes jelenséget láttam, munkájuk iránt elkötelezett, lelkes szakemberekkel és segítőkész emberekkel találkoztam (utólag is köszönet a két alkalmi mérnökkísérőmnek)!

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)