Kutatók Éjszakája a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem négy kara idén is csatlakozott a szeptember utolsó napján rendezett Kutatók Éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz.

dsc_0110-eA képre kattintva galéria nyílik!

Szeptember végén a kutatóintézetek, egyetemek, laborok kitárják kapuikat, és a Kutatók Éjszakája alkalmából vendégül látják az érdeklődőket. Idén sem volt ez másként a Pannon Egyetemen sem, ami négy városban is izgalmas programokat kínált. A látogatók különböző előadásokon, kísérleteken, bemutatókon vehettek részt Veszprémben, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Kőszegen. A rendezvény fő célja, hogy felkeltse az érdeklődést a kutatói pálya, a tudományok, ezen belül kiemelten a műszaki és természettudományok, illetve az egyetemen folyó oktatási-kutatási tevékenység iránt. Ennek szellemében számos tudományterületet érintő, látványos és igazán érdekes programon vehettek részt a kíváncsi kicsik és nagyok. Veszprémben egyetemünk négy kara kínált izgalmas és színes tudományos kalandot.

A Gazdaságtudományi Kar Gazdálkodj okosan! – Vállalatvezetési szimulációs checkpoint játék középiskolásoknak címmel gazdasági játékra hívta a középiskolásokat. A versenyzők a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. működtetésén keresztül ismerhették meg a gazdaság fontos területeit, valamint a kar szakjait. A diákok izgalmas pénzügyi, menedzsment, közgazdasági, marketing és általános műveltségi feladatok megoldása során betekintést nyerhettek a vállalat működésébe. A legügyesebb osztály ezúttal is tablófotózást nyert.

A Mérnöki Kar „Nyitott Karral várunk! Szerezz Junior Mérnöki Diplomát a Mérnöki Karon!” címmel több látványos bemutatóra és laborlátogatásra invitálta az érdeklődőket, valamint 30 perces kurzusok alkalmával kötetlen légkörben mutatták be a kar kutatóműhelyeit. Ezúttal is népszerű volt a robotteke, sok érdeklődő lesett be a madárodú belsejébe, vagy próbálta megfejteni a fáraó többezer éves titkát.

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar „Ismerd meg Önmagad!” című  programja során egy egyszerű teszt kitöltésével és egy kapcsolódó módszer kipróbálásával a látogatók megtudhatták, mik az erősségeik, gyengeségeik, hogyan hoznak döntéseket, de fejleszthették tanulási technikáikat és problémamegoldó képességüket is.

A Műszaki Informatikai Kar Informatikusok éjszakája 2016 – mert az informatika nem csak a számítógépekről szól!” elnevezésű rendezvényén a látogatók testközelből ismerkedhettek meg a kar kutatásaival, laboratóriumaival. Bemutatták a számítógépes látás korszerű technológiáit, a villamosmérnökök világának érdekességei, bepillantást nyerhettek az érdeklődők a robotika labor munkájába, megtudhatták, mi az informatika szerepe az egészségügyben, fény derült arra, hogyan fessük át a nappalinkat másodpercek alatt, míg a vállalkozó szelleműek a Continental Kft. tesztautóin próbálhatták ki reflexeiket.

dsc_0050-eA képre kattintva galéria nyílik!

Fotó: Tál Dominik