Legyél te is helyszínelő

Az év leginteraktívabb kiállítása a Millenárison

A „CSI: Az interaktív” kiállítást a Fort Worth-i Történeti és Természettudományi Múzeum és a Bob Weis Design Island Associates hozta létre, a CBS Consumer Products, a tévéműsor szereplői és stábja, valamint a Nemzeti Tudományos Alap támogatásával. A CSI: Az interaktív kiállítás a népszerű tévésorozathoz kapcsolódó interaktív, törvényszéki, tudományos kiállítás, amely a látogatókat arra invitálja, hogy valóban tudományos módszerek segítségével, izgalmas multimédiás környezetben oldjanak meg elméleti bűnügyeket.

001_1

A kiállítás célja a kritikai gondolkodás fejlesztése a törvényszéki nyomozás, a tudományos vizsgálódás és a technológia segítségével. Valamint a törvényszéki tudományok legfrissebb fejleményeinek megismertetése a nagyközönséggel.

A kiállításon olyan nyomozati vizsgáló eszközök szerepelnek, mint mikroszkópok, nagyítók, sablonok, számítógépes adatbázisok, érintőképernyős személyi számítógépek, UV-fényforrások, mobiltelefon-elemző berendezés, vegyészfelszerelés, reagensek, DNS-elemző rendszer, ballisztikai azonosító rendszer és golyócsapda. A tárlaton több videóképernyő is helyet kapott, melyeken a CSI: A helyszínelők jelenetei futnak, és valódi tudósok beszélnek saját szakterületükről.

012_12

Az interaktivitás abból adódik, hogy a látogató egy igazi helyszínelő bőrébe bújhat. A kaland elején a főnökétől megkapja a feladatot és az útbaigazítást, majd a három bűntény közül csak az egyik helyszínére érkezik. Az ott talált bizonyítékok gondos begyűjtése után kezdődhet az izgalmas laboratóriumi elemző munka, majd a következtetések láncolatából a történet szálainak összerakása. A résztvevő betekintést nyerhet a patológiai vizsgálat menetébe is, végül – ha kellően ügyes és kitartó – az összefüggések alapján eljut a tettesig, eredményeit a főnökének tett jelentésben rögzítheti. A főnök elégedettsége esetén CSI helyszínelővé válik a tettenérő, amelyről névre szóló oklevelet is kap.

A kiállításhoz adódó ráadás, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársai egy kitalált bűnügyi helyszínen emberölést mutatnak be.
Az eset: egy irodában két ember vitába keveredett, majd a vita hevében lövés dördült el. A meglőtt személy utolsó erejéből egy késsel megsebesítette támadóját, majd meghalt; a sérült elkövető elmenekült a helyszínről.

A látogató az irodába belépve, egy befejezett bűnügyi helyszínen találja magát, ahol a nyomokat már előhívták és rögzítették. A helyszínen öt nyomfajtát emelnek ki a helyszínelők: ujjnyom, fegyver, DNS (hemogenetika), vegyész, lábnyom. LCD-TV-ken keresztül két-három perces rövidfilmen, igazságügyi szakértők tolmácsolásával követhető figyelemmel, hogy Magyarországon a bűnügyi eljárások során, hogyan elemzik a rendelkezésre álló bizonyítékokat. Azaz, hogyan lehet azonosítani egy ujjnyomból az elkövetőt, egy lőszerhüvelyből a felhasznált lőfegyvert, a rögzített DNS segítségével az elkövetőt, egy ruházatból származó textilszálból a ruházatot, illetve a cipőnyomból az elkövető cipőjét.

002_2

A Fort Worth-i Tudomány és Történelem Múzeumának CSI: Az interaktív kiállítása elnyerte az amerikai kiállításszervezők szövetségének kiemelkedő teljesítményért járó Thea-díját. Ez az elismerés a különleges látogatói élmény létrehozásában nyújtott kiemelkedő teljesítményt jutalmazza.

A kiállítás a Millenáris Fogadó “G” épületben látható 2010. február 7-ig, nyitva minden nap 10.00-től 20.00-ig. December 31.-én a kiállítás 10.00-től 14.00-ig tart nyitva, a kiállításra ezen a napon 13.00-ig lehet belépni.