Lendület, stabilitás, bizalom

Rovatunkban ezúttal dr. Polgár J. Péterrel, a keszthelyi Georgikon Kar új dékánjával beszélgettünk.  Dr. Polgár J. Péter 1987-ben végzett a Debreceni Agrártudományi Egyetemen okleveles agrármérnökként, 1995-ben a Pannon Agrártudományi Egyetemen, Keszthelyen szerzett dr. univ. fokozatot. 1999-től az MTA mezőgazdasági tudományok kandidátusa, 2000-ben a Veszprémi Egyetemen szerzett PhD. fokozatot. 2008-tól habilitált docens, amit a gödöllői Szent István Egyetemen szerzett. 1989 óta a Georgikon polgára, 1989 és 1991 között tanszéki mérnök, 1991 és 1995 között egyetemi tanársegéd, 1995 és 2001 között egyetemi adjunktus, 2001 óta egyetemi docens beosztásban dolgozik.*

PolgarJPeter

Hogyan emlékszik vissza egyetemi éveire?

A Debreceni Agrártudományi Egyetemen tanultam, és az oktatási épületek közvetlen szomszédságában lévő kollégiumban laktam öt évig. Igazi bentlakásos egyetemi éveim voltak, Debrecen pedig – mint nagyváros – igazán remek környezetet adott mindehhez. Az akkor még különálló Kossuth Lajos Tudományegyetem és az Orvostudományi Egyetem épületegyüttese pár percnyi sétára fekszik az agrárkampusztól. Szinte minden napra volt valami programlehetőség. A hétvégék nagy részét is ott töltöttük, nem ürült ki az egyetem a hét utolsó kurzusai után sem.

 

Hogyan került kapcsolatba a Pannon Egyetemmel?

Amikor végeztem, a feleségem családja Zalaegerszegen lakott, így először ott kerestem állást. Nem egészen egy év állattenyésztési üzemi munka után pályázat útján kerültem Keszthelyre, a Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karára tanszéki mérnöknek.

 

Milyen új kihívások elé állítja dékáni kinevezése? Mik az érzései ezzel kapcsolatban?

A kihívások egy része az ismert feladatok legteljesebb kivitelezése a lehetőségeknek megfelelően, a másik a még nem ismert feladatoknak való megfelelés. Azt még nem tudom felmérni, melyik a nehezebb. A dékáni kinevezés egy olyan pályázati eseménysor eredménye volt, ahol munkatársaim, a kari tanács és a szenátus egyhangú támogatásáról biztosított. Ez számomra az egyik legfontosabb momentuma ennek a folyamatnak.

 

Mit vár az elkövetkezendő évektől? Mik a tervei a jövőre nézve?

Komoly várakozással tekintek a következő néhány év elé, hiszen jelentős mértékben felgyorsultak körülöttünk az események. Abban reménykedem, hogy ez a gyorsuló mozgás nem a hibák gyakoriságát növeli meg, hanem lendületet és irányultságot ad a fejlődésünknek. Egy ilyen folyamatban szeretnék stabilizáló szerepet betölteni.

 

Milyen irányúak jelenleg szakmai kutatásai, tevékenységei?

Szakmai tevékenységem az állattenyésztés számos területén jelentkező technológiai fejlesztéseket és azok vizsgálatát jelenti. Kutatási területem a kérődző háziállatok hústermelő képessége, a vágóállat és az állati termék minőségének tesztelése illetve befolyásolása, valamint a haszonállatok funkcionális – hasznosításnak megfeleltetett – küllemének értékelése.

 

Milyen a kapcsolata a hallgatóival?

Az én megítélésem szerint jó, és remélem, ezután is lesz időnk a közös programokra. Igyekszem a kötelező tárgyakon kívül olyan szakmai tartalommal felruházott választható kurzusokat is hirdetni, amelyek során kiszélesíthető a szakmai érdeklődés.

 

A szakmai munka mellett marad ideje hobbijaira, illetve családjára is?

Igen, ez rendkívül fontos. Bár a nagyobbik lányom végzős orvostanhallgató, még vannak közös szabadidős programjaink. Mindkét lányom zenél, így a koncertekre közösen is elmegyünk. A kisebbik lovagol, s az ő edzései, versenyei számomra szakmai és kikapcsolódást adó programok is egyben. Ha csak egy óránk van, abba is belefér egy séta a keszthelyi móló mellett.

 

Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

Az aktív sportot már abbahagytam, így a foci és az asztalitenisz a múlté. Viszont ha van időm, a horgászat a szabadtéri, az olvasás a szobai kikapcsolódásom.

 

Üzenne valamit a hallgatóknak?

Azt látom, hogy a hallgatók néha túl könnyen feladják. Ám az erőfeszítések, a nehezebben elérhető dolgok megérik a befektetést, és néha sokkal-sokkal többet érünk el általuk, mint ahogy az első pillanatban észlelhető.

 

Fotó: Polgár J. Péter

*Forrás: Georgikon HÖK