Magyar zászlók az egyetemen

Március 5. és 26. között tekinthető meg Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus- és festőművész kiállítása a B épület aulájában.

Somogyi Győző a kortárs festészet kiváló alakja. Nem sorolható egyetlen festészeti irányzathoz, sem pedig művészi csoporthoz. Képeinek kedvelt témája a Balaton felvidék, különböző történelmi témák, a magyar történelem neves katona személyiségeinek pedig egész sorozatot szentelt.
Hozzánk most Magyar zászló című tárlatát hozta el, melynek megnyitója március 5-én tartották. A kiállítást Gopcsa Katalin művészettörténész nyitotta meg, majd a Kurázsi néptáncegyüttes műsorát tekinthettük meg. Ezek után maga a képek alkotója szólalt fel, aki gyermekkorára vezette vissza érdeklődését a zászlók iránt. Gyermekkori emlékeit osztotta meg a megjelentekkel, hogyan is alakult ki a „szerelem”. Beszéde végén pedig mindenkit arra bíztatott, húzzuk fel a nemzeti lobogót akár hétköznap is, és ismerjük meg hazánk történelmi zászlóit.
A kiállításon különböző magyar, történelmi zászlókat tekinthetünk meg festményeken egészen a IX. századtól napjainkig. Vannak köztük partizánzászlók, bandériumok zászlói, sőt, ősmagyar zászlók is. De a zászlókon kívül megismerkedhetünk a különböző korok zászlódíszeivel, szalagjaival, címereivel is. Minden egyes kép és minta a művész kutatásának eredménye, és kezének aprólékos munkája.
Somogyi Győző március 26-án visszatér a Pannon Egyetemre, mikor is új könyvét mutatja be az érdeklődőknek, és dedikálja is azt.

Csizmadia Anna