A második ciklus kezdetén – interjú Rektor Úrral

A második ciklus kezdetén – Egyetemünk rektorával, dr. Gelencsér Andrással beszélgettem az előző tanév értékeléséről, az idei felvételi eredményekről, terveiről.

3. számú kép_Photo 2018. 09. 21. 11 24 33

Mit tart a tavalyi tanév legpozitívabb, illetve legnegatívabb momentumának?

Pozitívumként kiemelném, hogy az Intézményi Kiválósági Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériumától az Pannon Egyetem egy évre 700 millió Ft összegű kutatási támogatást kapott, az országban mindösszesen csak 11 egyetemet ítéltek érdemesnek ilyen támogatásra. Ez a nagyságrend remélhetőleg jelentősen erősíteni fogja az intézmény tudományos potenciálját.
A negatív történések közül a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon, a tanév elején történt kényszerű vezetőváltást emelném ki. Az intézmény nem büszke az ilyen rendkívüli eseményekre, de úgy gondolom, hogy ma már túl vagyunk rajta.

Mennyire elégedett az idei felvételi eredményekkel?

Abszolút meg vagyok elégedve, ugyanis a tavalyi adatokhoz képest az országos átlag több mint kétszeresével bővítettük a felvett hallgatói létszámunkat. Új típusú szakot is indíthattunk két másik egyetem társaságában, az üzemmérnök-informatikus képzés (BProf) Veszprémben és Nagykanizsán is indult, minden várakozásunkat felülmúlva jelentős hallgatói létszámot vonzott, miközben a meglevő informatikai szakjaink iránti érdeklődés is növekedett. Ez azt jelzi, hogy e képzéssel olyan fiatalokat is sikerült megnyernünk, akik bár az informatikai terület iránt érdeklődnek, nem érezték magukat felkészültnek, hogy az elméleti alapozó tárgyakkal megtűzdelt szakokra jelentkezzenek. Úgy tűnik, hogy az az üzenet gyorsan eljutott a diákokhoz és szüleikhez, amely szerint ez az új szak inkább a gyakorlatban használható praktikus készségeket fejleszt és más szakokhoz képest kevésbé épít elméleti alapokra, csak a legszükségesebb mértékben.

Ön szerint miért választja egyre több középiskolás a Pannon Egyetemet?

Én bízom abban, hogy azért, mert hosszú távon a minőségi munka a legfontosabb, ami számít. Fontos az is, hogy legyen egy olyan egyetemi közösség, ami segíti a hallgatókat. Szerintem nálunk kiváló a szakmai színvonal, ezt nem csak mi állítjuk magunkról, hanem különböző egyetemi rangsorokban a nagy tudományegyetemek után jegyeznek bennünket. Nem kérdés az sem, hogy valamennyi telephelyünkön van egyetemi közösségi élet, vannak hagyományok, és a szülők szempontjából valószínűleg az is fontos, hogy vidéki városban nagyobb biztonságban tudhatják gyermeküket, mint a fővárosi élet forgatagában. A kollégiumi férőhelyek nagy számáról, a megélhetés kisebb költségeiről nem is beszélve. Ezek a tényezők valószínűleg összeadódnak, de én szeretnék abban hinni, hogy ezek közül a minőségi oktatás a legmeghatározóbb. Hiszem, hogy tudunk adni szakmai ismeretet és önbizalmat adni a nálunk végzetteknek, hogy bárhol az életben meg tudják állni a helyüket. A diploma annyit ér, amennyire a birtokosa tudja használni, így ha egy felkészült, magabiztos, gyakorlatba bevezetett, vállalati kultúrával megismertetett hallgató lép ki a munkaerőpiacra, az biztosan többet ér, mintha valaki önbizalom-hiányosan lép ki egy személytelen tömegképzésből. A pszichológusok szerint ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, egyaránt szüksége van szakmai ismeretekre és egészséges önbizalomra, különben nem fog tudni megfelelően helytállni a munka világában. Önbizalomra pedig megfelelő mértékű sikerekkel lehet szert tenni. Ha például valaki a saját képességeihez mérten erős közegbe kerül be, ott mindig gyengének fogja érezni magát, hiszen nála sokan lesznek lényegesen jobbak, így az önbizalma jó eséllyel elsorvad.  Nálunk a jó képességű hallgatók könnyebben érhetnek el szakmai sikereket, nyerhetnek kiemelt ösztöndíjat, mint a nagy fővárosi intézmények hallgatói. Több törődést, figyelmet és elismerést is kapnak, mint fővárosi társaik.

 Milyen változások várhatóak ebben a 2018/2019-es tanévben?

Már részben meg is történtek a változások, ugyanis a Gazdaságtudományi Kar és a Mérnöki Kar is új dékáni vezetéssel kezdte meg a tanévet, miként a nagykanizsai kampusz élére is új vezetők kerültek. A rektor helyettesi tisztséget e tanévtől dr. Vonderviszt Ferenc professzor vállalta el. Tehát jelentősen megújult vezetői gárdával és bizakodóan tekintünk a jövőbe.

Mit csinál, amikor éppen nem az egyetem ügyeit rendezi?

A két gyermekem még iskolás, igénylik, hogy velük legyek, és nekem is kikapcsolódás a velük töltött idő. Szeretem a kötetlenséget, a mozgást, a sportot és a természetet. Hétvégén és szabadnapjaimon leteszem a karórát, a telefont és az e-maileket, rájuk sem nézek. Próbálok elszakadni az egyetemi ügyektől, feltöltődni, hogy aztán a hét elején újból felvegyem a fonalat. Legtöbbször sikerül is, különben nem is vállalnám ezt a megbízást.  Azt azért megemlíteném, hogy egyáltalán nem könnyű ezt a nagy és sokszínű egyetemet ebben a túlszabályozott világban irányítani, de azért inkább a sikerek vannak többségben, a Pannon Egyetem a nehézségek ellenére kiegyensúlyozott és stabil intézmény.