Mérnökök a Nagybetűs kapujában

Közel 80 mérnök vehette át oklevelét június 27-én a B épület aulájában rendezett diplomaátadó ünnepségen. Sokan közülük büszke díjazottként is színpadra állhattak.

img_5621A Mérnöki Kar sokat tett azért, hogy a Top 40-ben a Pannon Egyetem az ötödik helyet foglalhatja el, a gazdasági élet szereplőinek visszajelzései alapján elmondható, értéke van az itt kiadott diplomának, hangsúlyozta Dr. Rédey Ákos rektor köszöntőjében. A fejlődéshez szükség van a mérnökökre, hiszen tudásukkal választ adhatnak a kihívásokra. Ehhez kitartást és optimizmust kívánt a végzősöknek, akik a B épület aulájában büszkén viselték talárjukat.

Először adtak át mesterdiplomát a karon, a levelező képzésben részt vevő környezetmérnökök részére, további mesterképzések indítását tervezik, mondta köszöntőjében Dr. Horváth Ottó dékán. A mérnökképzés fellegvárában kiadott okleveleket hazánkban és külföldön is elismerik, az itt szerzett vegyészmérnöki diplomának a világon mindenütt azonos értéke van, valamint a MOL-lal hamarosan aláírnak egy szerződést, mellyel egy közös képzést és tanszéket hoznak létre, vázolta jövőbeli terveiket a kar vezetője.

img_5531Ezt követően Dr. Ürge László, a ThalesNano Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a végzősöket. A világhírű cég vezetője hangsúlyozta az innovációra való hajlam fontosságát a felsőoktatásban. Személyes élményeit osztotta meg az egybegyűltekkel, melyek mindegyike itteni diplomásokhoz sikeréhez kapcsolódik cégén belül. Példákon keresztül bizonyította, hogy az itt szerzett tudás versenyképes a nemzetközi piacon.

Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere az örök emlékeket emelte ki, melyeket a városban szerezhettek a diákok egyetemista éveik alatt, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke pedig a siker jelentését fejtegette köszöntőjében.

A köszöntők után PhD doktorokat avattak, a Természettudományok Tudományterületen a kémia doktora lett Czili Hajnalka, valamint a vegyészmérnöki tudományág doktoraivá avatták Lengyel Attilát és Naszer Heidert.

Rádi György búcsúzó vegyészmérnök hallgató hangsúlyozta, bátran indulnak neki a szakmának, hisz az itteni képzés során mérnökké és tudóssá váltak, felkészítették őket az életre.  Beszédét kedvenc idézetével zárta, mely szerint a patak és a szikla összecsapásából a patak kerül ki győztesen, tehát a kitartó munka meghozza méltó gyümölcsét! Ezt követően a jogarra tett kézzel ünnepélyesen megfogadta többi végzőstársával együtt, hogy az egyetem hírnevét tovább fogja öregbíteni munkájával.

img_5598

A rendezvényen egyetemi docensi és egyéb díjak átadására is sor került.

A Pannon Egyetem Szenátusa címzetes egyetemi docensi címet adományozott id. Baradits Györgynek, a Controrg Kft. igazgatójának, a Folyamatmérnöki Intézeti Tanszékhez kapcsolódó oktatási és a kutatás-fejlesztési területeken végzett eredményes és magas színvonalú munkájának elismeréseként. Címzetes egyetemi docensi címet kapott Dr. Lauer János, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, aki a Környezetmérnöki Intézetben eredményes és magas színvonalú munkájával segíti az oktatást.

A Dr. László Antal professzor emlékére létesített Richter Finomkémiai Műveleti Díjat  Németh Dórának ítélték oda, az oktatói díjat 2009-ben Marton Gyula professzor kapta.

Az „Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért” Alapítvány ösztöndíját a vegyészmérnöki szak záróvizsga bizottságok elnökei javaslatára Lakics Eszter okleveles vegyészmérnök vehette át.img_5574

A Bede Imre emlékére alapított közérdekű meghagyás ezévi szociális ösztöndíját Rácz Gergely harmadéves kémia alapszakos hallgatónak ítélték, míg a tanulmányi ösztöndíjat Szabó Péter harmadéves kémia alapszakos hallgató nyerte el.

A Veszprémi Vegyipari Egyetem nappali tagozatán 1961. évben végzett vegyészmérnökök által létesített ösztöndíjat a vegyészmérnöki szak folyamatmérnöki szakirány záróvizsga bizottsága a vizsgán nyújtott kiváló szakmai teljesítményéért Dobos László Csaba okleveles vegyészmérnöknek ítélte oda. A Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék közössége „Árva Péter tanulmányi ösztöndíj” alapítását határozta el, ezzel is emléket állítva a tanszék alapítójának. Az ösztöndíjat évente egyszer, a folyamatmérnöki szakterületen eredményes tanulmányi munkát végző nappali tagozatos egyetemi hallgató nyerheti el.  Az ösztöndíjat Tóth László Richárd vegyészmérnök szakos hallgatónak ítélték.

A „Gépészek a Gépészképzésért” Alapítvány díjat ajánlott fel a legjobb gépészmérnöki szakdolgozatért, melyet Balogh Bálint vehetett át, míg a legjobban záróvizsgázó hallgatónak járó elismerést Kovács Imre gépészmérnök kapta.

A Magyar Mérnöki Kamara Vegyészmérnöki Tagozatának díját Kriván Eszter okleveles vegyészmérnök vehette át.