Mindent a szemnek

A már jól megszokott helyen és napon csütörtök este a Sport Pub-ban megtartották a veszprémi kampusz első Tudomány a Kocsmában előadását.

glass-2246039_1280

Október 11-én Mindent a szemnek, avagy a látási hibák rejtelmei címmel Reider László optometrista avatta be a hallgatóságot abba, mit, és mit nem lehet orvosolni egy jó szemüveggel, kontaktlencsével.

A hétköznapi életben jobban ismert látáshiba a rövidlátás (Myopia), a távollátás (Hypermetropia), illetve az idősebb generációt érintő öregszeműség (Presbyopi). Ez viszont nem betegség, az emberi szem alkalmazkodó képességének korral járó, természetes megváltozása. Alapja, hogy a szemlencse az életkor növekedésével lassan, fokozatosan elveszti rugalmasságát, így közeli fókuszáló képessége folyamatosan csökken. Szóval ettől mi sem menekülünk meg. Csak akkor már az egyetemi évekre, mint szép régi emlékekre tekintünk vissza.

Előbbi kettő látáshibánál pedig nevük is mutatja a gond jellegét, hogy a rövidlátó kis távolságokra élesen lát, messzebbre pedig homályosan és fordítva. Kevésbé ismert probléma az asztigmia. Ezt a szem fénytörő közegeinek fénytörési hibája okozza. A szaruhártya felszíne nem sima, hanem az egyik átmérő irányában domborúbb, és a másik irányban laposabb. Az homályos látást okoz, akár közelre, akár távolra néz a szem.

Reider László elmondta, hogy saját tapasztalata az, hogy a tanulási zavarok, vagy komolyabb fejfájások nagy része mögött ez áll, mert az illető olvasáskor homályosan lát, keveri a hasonló betűket. Könnyen lehet, hogy valakit emiatt évekig tévesen például diszlexiával kezelnek.  A szakember előadása nemcsak, hogy körbe járta a témát, hanem a figyelmet is mindvégig fenntartotta kiváló humorával. Reider László akár saját tapasztalatairól, akár a tudományos háttér ismeretekről beszélt, olyan jól illusztrálta vagy nyomatékosította egy-egy poénnal, hogy a jelenlévők biztosan megjegyezték.  A tudományos fórum picit rendhagyóbb változatát idén is mindenkinek csak ajánlani tudom, legyen gólya vagy felsőbb éves!

Fotó: pixabay.com

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)