Mint hal a vízben…

A májusi hónapot a félév utolsó Tudományos Műhelyével kezdhették a hallgatók, Dr. Bercsényi Miklós, a Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztés-tani Tanszékének oktatója Hal a vízben, haj a fejen című előadását hallgathatták meg. De lássuk, mit takar ez a kicsit bizarr összefüggés?

A plakátot olvasva érdekes lehetett, hogyan is jön a mi hajunk a halak pikkelyéhez, azonban nem lehet mindjárt a lényegre térni, így dr. Bercsényi Miklós is az alapokkal kezdte. Magyarország büszkélkedhet azzal, hogy a világ húszezer halfaja közül nyolcvanat magáénak tudhat, és a halászati termelésben sem az utolsók között kullogunk. Így többek között a halászatról és a haltenyészet iparosításáról hallhattunk érdekes dolgokat.

Mire is jó a hal? Nagyon egészséges étel, valamint hobbiként horgászatra és díszhaltartásra is kiváló. Kevesen tudják, hogy bizonyos halfajták akár több millió forintot is érnek egy-egy gyűjtőnek. Az a víz, amelyben nem élnek meg ezek az élőlények, halottnak tekinthető. Így nagyon fontos a környezet megőrzése, hiszen minden cselekedetünkkel hatunk ezekre a vízi élőlényekre, s rajtunk múlik, hogyan változik a genetikájuk. A többi már a tudósok dolga, hogy meg tudják-e menteni egyetlen fennmaradt egyedből az egész fajt, vagy meghagyják a múlt emlékének.

Bercsényi Miklós beszámolt a halszaporítási módszerekről, és igen, akár egy utolsó Mohikán is elég az egész faj feltámasztásához. A keszthelyi kampuszon is foglalkoznak ilyen kutatásokkal, és az Adria közelsége miatt még tengerbiológiai kurzusokat is hallgathatnak az egyetemisták. A horgászhalak nevelési technikájára is érdemes figyelmet fordítani, hiszen nagyban befolyásolják a természetes szelekciót.

És mi a helyzet a hajunkkal? A halak pikkelyének növekedése is genetikai úton szabályozott. A tükörpontyot mindenki ismeri – nos, ő is egy genetikai mutáció áldozata, és tekinthető kopasz halnak. Ez fontos kísérleti alap, hiszen ha tudósaink rájönnek, mi befolyásolja a pikkely növekedését, akár a kopaszság is kezelhető lesz, s egyszer a fogainkat is újranöveszthetjük. Ez már nem is a távoli jövő, hiszen az őssejtkutatás is rengeteget fejlődött az idők folyamán. Addig pedig csak csínján a drága kaviárral, hiszen az csak nagyzolás, de nem az étel élvezete.

Anikó