MKB – a siker útján

Februárban is folytatta menetelését az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapat mind a hazai bajnokságban, mind a nemzetközi porondon a Bajnokok Ligájában.
A Bajnokok Ligájában februárban először a Constanta csapatát fogadta, amelyet az idei szezonban már megszokott 10 góllal győzött le. Ezután idegenben kijózanító, 11 gólos vereséget szenvedett a tavalyi BL győztes Kiel csapatával szemben, majd hazai pályán a BM Atletico Madrid felett diadalmaskodva 26:19 arányt állított be. Csoportelsőként olyan különleges helyzetbe került, hogy a BL nyolcaddöntő sorsoláson akár a D csoport 4. helyezettjeként továbbjutó Pick Szeged együttesét is kaphatta volna ellenfélül, azonban a veszprémi éghajlaton szokásos nyugati szél ismét az Ademar Leon csapatát fújta a párosításban a Veszprém ellenfelének.

mkb_2

A Pick Szeged őszi győzelmének megtorlására így is akadt lehetőség, hiszen február 27-én az MKB hazai pályán fogadta az együttest. A mérkőzés tétje nemcsak az októberi szegedi vereségért járó visszavágás volt, hanem ezúttal az alapszakasz nyertesének eldöntése is. Mivel novemberben a Pick Szeged a Tatabánya ellen döntetlent játszott idegenben, így az MKB Veszprémnek már a pontszerzés is elegendő lett volna ahhoz, hogy ismét az alapszakasz élére állhasson.

A tétmérkőzést ezúttal egy szerdai estén rendezték a Veszprém Arénában, ahol a hétköznapi időpont ellenére is közel teltház előtt találkozhatott a két csapat. A mérkőzés előtt a Vastag testvérek produkciója fokozta az amúgyis tetőfokán álló hangulatot. Erős kezdés után a Veszprém jól szervezett védelmének köszönhetően a 6. percben már 3:0-t mutatott az eredményjelző, a Szeged első gólját csak a 7. perc végén sikerült a falra írni. Az MKB 6:3-ra ellépett, majd látszólag elfogyott a lendület és a Pick 6:5-re felzárkózott. Ekkor a Pick túlhasznált időkérése kétszeres eredményt hozott: az indulatok az Arénában tovább fokozódtak, a Szeged pedig kiegyenlített. Az MKB játéka új lendületet vett, és 13:9-el sikerült zárni az első félidőt. A második félidő dinamikusan indult, az első öt percben hat találatot ítéltek meg a játékvezetők. Ezután szinte folyamatosan emberhátrányban játszottak a veszprémiek, ennek ellenére a gólkülönbség csak tovább nőtt. A hazaiak kitűnően teljesítettek védekezésben és támadásban is, BL szintű iramot megvalósítva. Ennek köszönhetően 39. percben már 19:13 volt az állás. A legnagyobb gólkülönbség az 56. percben alakult ki, amikor is a nézőtér harsogva számolt 10-et a vendég csapatra. Ezután a Szeged még két góllal szépített és beállította a 30:22 arányú végeredményt.

mkb_1

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Antonio Carlos Ortega elmondta, hogy a “A játékosaim fáradtak, ezért a támadójátékunk továbbra sem tökéletes. A védekezéssel és a lerohanásokkal viszont elégedett vagyok, ezekben jól teljesítettünk.”. Skaliczki László, a szegediek mestere nem jelent meg a sajtótájékoztatón, de a tévének elmondta, nagyon dühös. Úgy értékelt, a Veszprém a hazai pálya minden előnyét kihasználta.
A sikersorozat március első hétvégéjén Tatabányán folytatódott, ahol 20:33-ra nyertek a veszprémiek. A csapat legközelebb a Gyöngyös otthonában szerepel, majd március 17-én Leonban, 23-án pedig az Arénában játszik Európa legjobb 8 csapata közé jutásért.

Szabó Ferenc
Fotó: Melczer Zsolt (vehir.hu)