MOL kurzus testre szabottan

Egyetemünk évek óta kiváló utánpótlásbázist biztosít hazánk legnagyobb olajipari vállalatának, a MOL Nyrt.-nek. Az együttműködést továbbfejlesztendő a Mérnöki Kar tanévnyitó ünnepségéhez kapcsolódva megállapodtak a vegyészmérnöki szak keretében a MOL Ásványolaj és petrolkémiai technológiai mesterkurzus indításáról és a szakmai hátterét biztosító MOL Ásványolaj és Széntechnológiai Intézeti Tanszék létrehozásáról.

A tanszék Veszprémben indul szeptemberben dr. Bartha László vezetésével, Százhalombattán, a Dunai Finomítóban pedig kihelyezett részleg működik majd. Cél, hogy az itt végzett hallgatók ismerjék és értsék iparáguk alapvető törvényszerűségeit, mozgatórugóit, gyakorlati hátterét. A képzés 10-25 hallgató részvételével, MOL-os oktatók bevonásával, a MOL igényeinek megfelelő tananyaggal folyik majd, a négyféléves MSc oktatás pedig 2010 februárjában indul. Az operatív tudásanyagot kínáló kurzus a tervek szerint hamarosan angol nyelven folyik, így a környező országok hallgatói számára is elérhetővé válik. A jelentkezők nemzetközileg elismert diplomát kapnak, amely jó karrierlehetőséget kínál a MOL-csoporton belül.

A tanszék és kurzus működését a MOL anyagi és szakmai támogatása, továbbá MOL professzori ösztöndíj alapítása biztosítja. Mosonyi György vezérigazgató elmondta: A Pannon Egyetemmel aláírt stratégiai megállapodás jelentősége túlmutat az anyagi támogatáson: célirányos befektetés a felelős utánpótlásképzésbe. A Pannon Egyetem segítségével a legfelkészültebb hallgatókat, majdani kollégáinkat találjuk meg és képezzük szakemberré.” Kölcsönösen előnyös az együttműködés mindkét fél számára, hiszen ezáltal a hallgatók mellett a MOL szakemberei, akik oktatóként vesznek részt a munkában, szintén fejlődnek. A MOL divíziójának több mint 70 százaléka Veszprémben végzett mérnökökből áll.

Dr. Rédey Ákos, egyetemünk rektora elmondta, a hatvanéves Pannon Egyetem megalapítása óta szoros kapcsolatot ápol a kőolajiparral: „ Az ásványolaj- és petrolkémiai szakirányon és az azt gondozó tanszéken az 1951 óta több mint 1400 okleveles vegyészmérnök és szakmérnök végzett, számos PhD dolgozat, több mint 900 tudományos közlemény és előadás, valamint több mint 20 iparilag megvalósított szabadalom született. ”

A MOL és a Pannon Egyetem évtizedekre visszatekintő, példaértékű együttműködése a kutatás-fejlesztés területén eddig is számos eredményt hozott: a MOL számos új technológiát és terméket valósított meg, míg az oktatók és hallgatók valós ipari fejlesztési feladatokban kamatoztathatták ismereteiket. Így olyan fejlesztések valósultak meg, mint pl. a kénmentes, bio-komponens tartalmú üzemanyagok bevezetése; használt gumiabroncs őrlemény felhasználásával készített gumibitumen, mezőgazdasági termékekből alternatív motorhajtóanyag-komponensek előállítása. Jelenleg is folynak a kutatások a környezetbarát és nagy energia-tartalmú motorbenzinek és dízelgázolajok gyártásának továbbfejlesztésére, bio-gázolajok előállítására, CO2 biológiai megkötésének megvalósítására, a kőolajtermelés kihozatalának növelésére, a földgáztermelés felszíni technológiákat érintő műszaki fejlesztésekre. Ezen kívül még számos témakörben működik együtt a MOL és az egyetem.

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)