Mozdulj

Félév kezdetekor nagyon sok kérdés felmerül a hallgatókban, elsőéveseknél és felsőbb éveseknél egyaránt. Ilyen, sportot érintő kérdésekkel kerestük meg a Testnevelési és Sport Intézet igazgatóját, Edvy Lászlót, aki örömmel állt rendelkezésünkre. Válaszaiból számos fontos információ birtokába jutottunk, amelyeket ezennel megosztunk kedves olvasóinkkal is. 

Mit érdemes tudni a tanév kezdetekor a hallgatóknak?

A sportágválasztásnál a hallgatóknak figyelniük kell a teljesítési feltételeket. A legtöbb mozgásforma ingyenes, de a termeinkben megjelenő, bérlők által vezetett sportágak költségtérítésesek. Azonban ennek egy részét átvállalja a sportintézet, így a hallgatók számára elfogadható, kedvező díjazást tudunk garantálni. Az intézmény keretein kívüli, a sportintézettel szerződésben álló szolgáltatóknál teljesített testnevelés csakis fittségi felméréssel együtt érvényesíthető. A szerződéssel rendelkező szolgáltatók listája szintén az említett felületeken olvasható. Természetesen nyitottak vagyunk új sportágak befogadására is. Felhívom továbbá a hallgatók figyelmét a Testnevelési és Sport Intézet által gondozott “C” típusú elméleti kurzusokra, amelyek a gyakorlatban használható egészségtudat megalapozását hivatottak erősíteni.

13_SportagValaszto_004

Milyen sportolási lehetőségeket biztosít az Intézet? Hogyan lehet ezekre jelentkezni?

A sportági kínálati palettánk egyedülálló a magyar felsőoktatási intézmények körében. A lista gyakorlatilag “A” betűvel kezdődik és “V” betűvel zárul, nagyon színes és nagyon sokrétű. A teljesség igénye nélkül találhatóak benne zenés órák, küzdősportok, labdajátékok, ütős játékok, a fitnesz képviseletében konditerem, kettlebell, TRX, a rekreáció mozgásformái, vízi sportok, téli sportok, vívás, és még sorolhatnám. A teljes lista megtalálható az intézet épületének hirdetőjén, a sport.uni-pannon.hu honlapon és Facebook oldalunkon is. Ebben az évben először hirdettük meg a PE Sportágválasztót, ahol mindenki élőben ismerhette meg az általunk kínált sportágakat. Ezt a programot hagyományteremtő szándékkal szerveztük, bízunk benne, hogy a részvevők jól érezték magukat és érdekesnek találták a bemutatókat. A sportágakra való jelentkezés az edzések, oktatások helyszínen történik. A sportági vezetők elérhetősége megtalálható az információs felületeken.

 

Milyen egyetemi sportklubok vannak?

Az egyetem egyesülete a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC). Itt működő szakosztályokban is lehet teljesíteni a testnevelés követelményeit, ezen túl versenyzési lehetőséget biztosít számos szakosztályunkban (kosárlabda, kézilabda, röplabda, atlétika, vívás, asztalitenisz, stb.)

 

Milyen ösztöndíj-lehetőségek vannak az Intézetnél? Mit érdemes róluk tudni?

A sportolókat két forrásból tudjuk egyelőre támogatni: A Tanulás és Sport pályázata tavasszal kerül kiírásra. Egyszeri juttatással támogatja az élet két pályáján kiemelkedő teljesítményt felmutató hallgatókat. A fedezetét a HÖK és az egyetem rektora garantálja. A Sportösztöndíj az élsportolóink támogatását célozza meg. Az ősszel kiírásra kerülő pályázat havi juttatással segíti a sportolók felkészülését. Ezt a pályázatot az Universitas Alapítvány gondozza.

 

Mik az Intézet kilátásai, tervei erre a tanévre?

Indítani szeretnénk házibajnokságainkat kosárlabda és kispályás labdarúgás sportágakban. Ehhez keresünk olyan, a jelzett sportágakban érintett hallgatókat, akik segítenek a csapatok, így a tornák szervezésében. A karokkal külön-külön megállapodásunk van a sporteseményeik támogatásában. Biztosítjuk az eszközöket, az igényelt szakmai támogatást. Így zajlott le sikeresen a MIK sportnapja és reméljük, emellé tudjuk majd sorolni az októberben esedékes MK sportnapot is. Október 24-25-én a Pannon Egyetem ad otthont a 44. Műszaki Felsőoktatási Sportnapoknak. Ennek szervezése nagy kihívás a sportintézet számára. Házigazdaként, számítva hallgatóink szurkolására, reméljük, hogy sportolóink szép eredményekkel teszik emlékezetessé ezt a patinás eseményt. Szeretnénk házigazdája lenni több sportág egyetemi országos döntőjének is. Már elkezdődtek azok a bajnokságok, amelyekben egyesületünk csapatai érintettek: NBI B-s férfi kosárlabda, NBI-es női röplabda, NBII-es férfi kézilabda, megyei női kézilabda. A szurkolókat várjuk a helyi fordulókra! Decemberben lesz az ergométeres maraton váltóversenyünk, továbbá terveink között szerepel egy Cross Fit verseny megszervezése is. A szakmai stábunkat lelkes hallgatókkal tudtuk erősíteni, akik tele vannak ötletekkel és tenni akarással. Ez a tény remélem, még számos meglepetésprogramot rejteget.  Zárógondolatként még annyit szeretnék mondani a dolgozóknak címezve: sok sportmozgás van, amit nekik is szeretettel ajánlunk. Kifejezetten a kollégák munkaidejéhez igazodva szerveztünk olyan foglalkozásokat, amelyek az egyoldalú terhelésből való regenerálódást, esetlegesen rehabilitációt segítik.

13_SportagValaszto_007

Fotók: Ruppert Tamás