Nagyköveti látogatás és előadás egyetemünkön

A Dél-afrikai Köztársaság nagykövete, őexcellenciája Johann Marx tett látogatást a Pannon Egyetemen december 5-én Veszprémben. A nagykövet 2013. márciusa óta képviseli országát a tisztségben Magyarországon.

A Pannon Egyetemnek több évtizedes sikeresen működő kapcsolata van dél-afrikai egyetemekkel, közös kutatási projekttel és közös publikációkkal erősítik az együttműködést. Számos oktató tett kölcsönösen látogatást és tartott előadást vendégprofesszorként egymás egyetemein. A nagykövet folytatni szeretné a kapcsolatot és támogatását ajánlotta további együttműködés kialakítására kutatás-fejlesztés, innováció, oktató- és hallgatócsere vonatkozásában.

131205_nagykovet_2

Az egyetem és a nagykövetség közötti többéves kapcsolatot már eddig is nagyköveti látogatások, előadások és kulturális kiállítások jellemezték. Johann Marx a látogatás során egyeztetést folytatott a Pannon Egyetem rektorával, Dr. Friedler Ferenccel, valamint az Angol-Amerikai Intézet kezdeményezésre előadást tartott a hallgatók és oktatók számára Dél-Afrikáról, a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) tagjaként címmel. Az előadásban kitért arra, hogy Dél-Afrika volt a házigazdája az 5. BRICS csúcstalálkozónak 2013 márciusában.

Az előadás során a nagykövet bemutatta Dél-Afrika világgazdaság fejlődésében betöltött szerepét, megemlítve, hogy országa meghatározó módon járul hozzá a világ GDP-jéhez. Kitért továbbá bankrendszerük sikeres működésére. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Dél-Afrikában fontosnak tartják a nemek arányos részvételét a közügyekben. Utalt arra, hogy nagykövetként fontos feladatának tekinti országa és Magyarország között a kulturális kapcsolatok megerősítését, ennek érdekében a közeljövőben kulturális együttműködési megállapodás aláírására kerül sor a két ország között.

 

Gombás Kornél

fotó: Szabó László