Négy koncert egy este

A Zenei csemegék koncertsorozat keretében az egykor szebb napokat megélt, mára az egyetemi kulturális életből teljesen kivonult Kultúrpince helyén és időpontjában a Nagy éji zene fantázia – illetve gyűjtőnév alatt zajlott négy olyan koncert is, amelyek igazán lendületesek, fiatalosak voltak, és teljesen más zenei irányzatokat képviseltek. Ennél fogva gondoltam, hogy az egyetemi hallgatók körében nagy sikere lesz a programnak, egy helyen sokfélét kaphatnak, kulturált bulizás közepette. Ennek ellenére (kicsit) meglepetten tapasztaltam, hogy jónevű veszprémi zenészeink sem tudták igazán megmozgatni az egyetemistákat.

barbi_gyilkosok

Először egy kis egzotikum gyanánt Soós Arnold improvizált ütős, pengetős, fúvós népi hangszereken. A népi jelző jelen esetben persze nem kis hazánk folklórjára utal, hanem ausztrál, afrikai, indiai hangszer-különlegességekre, úgymint a didgeridoo, a djembe, a sansula vagy épp a hang-drum. Míg a különleges lazító muzsika a hallószervekre gyakorolt kellemes hatást, addig Samu Edina és Lakossy Krisztina hastánca, valamint Pusztai Ádám labdazsonglőrködése a látványt erősítette.

http://www.youtube.com/watch?v=rI6KMVOHris

Nagy Gergely neve és a fingerstyle stílus nem ismeretlen az egyetemi polgárok előtt, hiszen időnként a kamaraterem Gitáros esték sorozatában is fel-fel tűnik. Gergő, aki jelenleg Révész Sándorral koncertezik, ráadásul egyetemünkön végzett anno; fergeteges gitárjátéka, hangzatos saját dalai mély nyomot hagynak az emberben.

barbi_gyilkosok

Az est további fellépői két trió volt: a Dan ‘n Roll és a Barbi gyilkosok. Két nagyon különböző banda, akik méltán vívtak ki maguknak ismertséget városunkban. Az egyik igényes popfeldolgozásokat játszott, ahogy tette ezt az Utcazene fesztiválon is. A másik saját punk-rock számait zúzta, amint teszi ezt már tíz éve. A „Gyilkosok” úgy felpörgették zárásként a hangulatot, hogy zajos visszataps lett a vége.

barbi_gyilkosok

Végezetül néhány szót ismét szólnom kell Soós Arnoldról, aki az egész estét kitalálta, összerakta és leszervezte. Külön köszönet illeti, amiért a Zenei csemegék programjába egy ilyen tartalmas zenekavalkádot illeszthettünk!

Felföldi Gábor

közművelődési titkár