Nemzeti és európai érdek – Navracsics Tibor előadása az egyetemen

A Pannon Egyetem MFTK Társadalomtudományi Intézete Politika csúcsformában címmel rendezvénysorozatot indított, amelynek első, A nemzeti érdek és az európai érdek című előadására – november 24-én – Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió Kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa érkezett.

navracsics

Az előadásokon a politika mint társadalomtudomány kerül előtérbe nem pártfoglalás a célja, hanem egy-egy adott téma megértése, körüljárása a meghívottak segítségével. Így akár kívülállóként, ,,civilként” is bővíthetjük ismereteinket. Jómagam is így voltam az előadáson, amit a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar szervezésében Dr. habil András Ferenc moderált.

Navracsics Tibor veszprémi kötődésű, itt született, ide is járt középiskolába (testvére, Prof. Dr. Navracsics Judit pedig az MFTK-n működő doktori iskola alapítója). A 2007-ben az ELTE év tanárának is megválasztott politikus nemzeti és az európai érdekekről beszélt: miként van ott állandóan az európai egységben a tagállamok saját érdeke? Olyan módon kell megszereznünk az európai identitást, hogy ugyanakkor nem romboljuk le a nemzeti identitásunkat.

„Akkor vagyok jó európai, ha jó veszprémi, jó dunántúli, és jó magyar vagyok, büszke vagyok ezekre a lojalitásaimra és ehhez jön még gazdagodásként az európai identitás.”

– így fogalmazott a politikus. Az európai és a nemzeti érdekeknek harmóniában kell lenniük, nem pedig szemben állniuk egymással. Európai identitással rendelkezni nem azt jelenti, „hogy eszperantóul kell beszélnünk, el kell felejteni azt, hogy magyarok vagyunk és valami vegytiszta közegben kell lebegnünk”.

A sorozat következő előadására Dr. habil András Ferenc november 30-án már Nagy-Britannia magyarországi nagykövetével Iain Lindsayjel várta az érdeklődőket. Ennek a rendezvénysorozatnak az elindítása pozitív visszhangú volt, hiszen az MFTK-n tanuló hallgatók, például a politikatudomány szakosok olyanoktól is hallgathatnak egy-egy előadást, akik a gyakorlatban is művelik a politikát.

Fotó: Márkus Tamara