Népszerűek a Pannon Egyetem képzései

12970683_1394184420607840_783933597_oMíg idén országosan 6%-kal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, addig a Pannon Egyetem képzéseit első helyen 8%-kal többen jelölték meg, mondta Gelencsér András rektor az április 6-án tartott sajtótájékoztatón.

Az intézmény műszaki, informatikai és gazdasági képzéseire közel 20%-kal többen jelentkeztek első helyen, agrár képzési területen pedig sikerült a jelentkezők számát szinten tartani.

Ezek az eredmények azt igazolják, hogy a Pannon Egyetem szakmai minőség iránti elkötelezettsége, gyümölcsöző vállalati kapcsolatai vonzóvá teszik az intézményt a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében. Az eredmények eléréséhez a vállalati partnerek és a telephelyek önkormányzatainak aktív támogatása is hozzájárult – emelte ki a rektor.

A Gazdaságtudományi Karon az első helyes jelentkezési arány a tavalyihoz képest 18%-os emelkedést mutat, mely összességében 905 főt jelent. Az alapszakok esetében 22%-os, a mesterszakoknál 12%-os, a felsőoktatási szakképzéseknél 11%-os az emelkedés. Az alapszakok között legkiemelkedőbb az emberi erőforrások szak jelentkezési aránya, mely 58%-kal több a tavalyinál, a mesterszakok esetén pedig az MBA képzés a legnépszerűbb.

A Georgikon Kar képzéseit az előző évhez hasonlóan 482 fő jelölte meg első helyen. Az alap- és mesterképzésekre jelentkezők száma is növekedett, előbbi 4, utóbbi 2%-kal. Kiemelkedően magas a mezőgazdasági mérnöki alapszak esetében tapasztalt 84%-os létszámnövekedés. Az összes jelentkező alapján 3., az első helyes jelentkezések alapján a 4. helyen áll a hazai agrárkarok összevetésében a keszthelyi kar.

A Mérnöki Kar képzéseire összesen 431 középiskolás jelezte felvételi szándékát első helyen, ami a tavalyi évhez képest 24%-os növekedést jelent. A zalaegerszegi képzési hellyel tovább erősödött a mechatronikai mérnöki képzés, az előzetes adatok alapján a legtöbb hallgató erre a szakra jelentkezett. A nemzetközileg is akkreditált vegyészmérnöki képzés iránt változatlanul nagy az érdeklődés, de többen jelölték meg az anyagmérnöki, biomérnöki és kémia alapszakokat is.

12948522_1394184050607877_991900897_o

A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar által kínált képzésekre előzetesen 314 fő jelentkezett. A karon folyó tanárképzési szakpárok iránt összességében 100 fő érdeklődik, míg a bölcsész alapképzésben, főként az anglisztika területen a tavaly bevezetett országos létszámkorlát hatása érzékelhető. A mesterszakos levelező tagozatú képzések közül legnagyobb kereslet továbbra is az angoltanári, a magyartanári és a nyelv- és beszédfejlesztő tanári szakok iránt mutatkozik.

A Műszaki Informatikai Karon az első szándékú jelentkezők száma 307 fő, ami 19%-os emelkedést mutat. A kar alapképzéseire 24%-kal többen, a felsőoktatási szakképzésre pedig kétszer annyian jelentkeztek, mint tavaly. A legnépszerűbb szak idén is a programtervező informatikus alapszak volt, ahova 106 fő elsőszándékú jelentkezőt regisztráltak. Az idei év újdonsága, hogy a mérnökinformatikus mesterszak nappali tagozatát angol nyelven hirdette a kar, valamint új képzésként a programtervező informatikus felsőoktatási szakképzési szak indul Veszprémben.