Nézzünk, mint a moziban!

Felföldi Gábornak, egyetemünk közművelődési titkárának köszönhetően hosszú, Csipkerózsika-álmából ébredt az egyetemi mozgóképes vetítések sora; 2006 őszén újra felgördült a függöny az egyetem E épületének kamaratermében. Természetesen az újraindításhoz szükség volt bizonyos technikai feltételek megteremtésére, ma már a házimozirendszer kellemes kikapcsolódást nyújt. Az idei a klub életében a hetedik évad, amelynek keretei közt a II. világháború kitörésének hetvenéves évfordulójára emlékeznek egy színvonalas nemzetközi válogatással. A filmklub eddigi fennállása alatt főleg a nemzeti ünnepekhez kapcsolódóan vetített egy-egy remek alkotást. Persze az esték során megtekinthető filmek a gyártó, illetve a forgalmazó közvetlen hozzájárulásával történnek, és minden egyes alkalommal ingyenesen látogathatók.

Aki még nem hallott a klub működéséről, és nem olvassa az egyetemi hirdetőket, levelezőfórumokat – de az újságot most kezébe vette -, az idei első alkalomról már lemaradt – tudtuk meg Felföldi Gábortól. Kezdésként Roberto Begnini főszereplésével egy 1997-ben készült olasz filmdrámát tekinthetett meg a nagyérdemű. A film három Oscar-díjat is kapott, többek között a legjobb férfi főszereplőnek járót. A félév során megtekinthetünk egy Clint Eastwood által rendezett amerikai filmdrámát, amely 2007-ben Golden Globe-díjat érdemelt ki legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A magyarsághoz és október 23-ához szellemiségében csatlakozik majd a tervek szerint egy Oscar-díjas csehszlovák remek, és az angol Good című alkotás Viggo Mortensen főszereplésével a hitleri diktatúra, a politikai hatalom elnyomásáról szólva. Novemberben és decemberben továbbá egy magyar játékfilm és egy német filmdráma is várhat a kitartó közönségre, akik érdeklődnek a II. világháború történései iránt, és igazi filmcsemegékre vágynak.

Az összejöveteleknek nincsen állandósult időpontja. Akit érdekel a téma, és szeretne jó társaságban, kulturáltan kikapcsolódni, figyelje a levelezőlistákat, és keresse az ezzel kapcsolatos plakátokat, szórólapokat!