„Össze lehet egyeztetni a sportot és a tanulmányokat” – Interjú Farkas Martin öttusázóval

Ebben a hónapban egy olyan mechatronikai mérnök alapszakon tanuló hallgatóval beszélgettem, aki nagyon szép sikereket ért el a sport, ezen belül is az öttusa területén. Fogadjátok szeretettel a vele készült interjút!

barcelona

 Kérlek, mutatkozz be az olvasóinknak!

Farkas Martin vagyok és mechatronikai mérnök alapszakon tanulok. Nemrég kezdtem meg a hatodik félévemet. A gimnázium utolsó évében nagyon megtetszett a Pannon Egyetem, sokat hallottam és olvastam róla, illetve a mechatronikai mérnök szak is nagyon érdekesnek tűnt számomra. Azóta sem bántam meg ezeket a döntéseket, szinte csak jó tapasztalatom van az egyetemmel kapcsolatban.

Ha jól tudom, versenyszerűen öttusázol. Miért ezt a sportot választottad, és mikor döntötted el, hogy komolyabban is szeretnél ezzel foglalkozni?

Igen, versenyszerűen öttusázom. Még az óvodában vittek el minket egy uszodába, ahol egy öttusaedző tartotta nekünk az órákat. Ő mondta, hogy van lehetőség heti kétszer délutánonként eljárni úszni egy öttusacsoportba. A szüleimnek és nekem is megtetszett a lehetőség. Végül is így kezdtem el az egészet, majd folyamatosan komolyodtak az edzések és a számuk is növekedett. Kezdetben csak úsztunk, majd hamar bekapcsolódott a futás, később, pár évre rá pedig a lövészet, vívás és a lovaglás.

Melyik sportegyesülethez tartozol és mióta vagy ott tag?

A Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályában edzem, ha jól emlékszem 2003 óta, és 2006 óta versenyzem is az egyesület színeiben.

Az elmúlt évben számos versenyen vettél részt, melyeket rendkívül jó helyezésekkel zártál. Mesélnél ezekről egy kicsit?

Így van. Az országos megmérettetések mellett lehetőségem volt nemzetközi versenyekre is kijutni. A junior korosztályban már több Európa- és Világbajnokságon is kipróbálhattam magam. Tavaly voltam például Spanyolországban Európa-bajnokságon, emellett eljutottam Lengyelországba, valamint részt vehettem a hazai rendezésű világbajnokságon is. Ez egy rendkívül jó érzés volt, mivel a családom és sok barátom is ki tudott jönni szurkolni nekem.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

A tavalyi U24-es Európa-bajnoki ezüstéremre, és egy utánpótlás Európa-bajnokság során váltóban elért bronzéremre, ami nagyon nagy öröm volt nekem. Ezeken kívül a hazai eredmények közül a 2016-os Utánpótlás Országos Bajnokság győzelemre vagyok a legbüszkébb.

Drzonkow3

Mit gondolsz, mennyire népszerű az öttusa a fiatalok körében? Kinek ajánlod ezt a sportot?

Véleményem szerint nem eléggé népszerű, ami talán annak is köszönhető, hogy nagyon nagy elköteleződéssel jár, valamint hogy sokan nem is tudják, mi is az az öttusa. Pedig ez egy rendkívül régi és szép sport. Úgy látom, hogy az Öttusa Szövetség sokat dolgozik már egy ideje a sportág népszerűsítéséért, aminek nagyon örülök. Annak ajánlanám főként, aki szereti az összetettebb dolgokat, mivel az öttusában a fizikai mellett technikai számok is vannak, így a mentális és a fizikális felkészülés egyaránt fontos. Nem mellesleg pedig a világ számos országába el lehet jutni a sport „segítségével”.

Profi sportolóként gondolom sok időt kell a gyakorlásra szánnod. Hetente hány alkalommal jársz edzésre?

Igen, mivel az öttusa 5 részből áll, elég sok időt töltünk edzéssel. Egy héten körülbelül 15-17 edzésem van attól függően, hogy egy versenyre való készülésnek éppen melyik periódusában tartunk.

Hogyan tudod mindezt beilleszteni a tanulmányaidba? Mondanál néhány szót a napirendedről?

Egy átlagos napon hajnalban úszással kezdek, majd ezt követően megyek az egyetemre. Amint vége az óráimnak, indulok újra edzeni, és délutánonként általában még két különböző sportágat fejlesztünk. Ezután megyek haza, és ha kell, tanulok egy keveset. Próbálom mindig úgy alakítani az órarendemet, hogy időben végezzek a délutáni órákkal és beleférjen még a két edzés, de természetesen ez nem sikerül mindig. Ilyenkor sajnos ki kell hagynom edzést, amit lehetőség szerint bepótolok egy másik napon.

Honnan merítesz erőt arra, hogy minden kötelezettségednek megfelelj?

Ez talán közhely, de a családom nagyon sokat segít nekem ebben. Illetve egy sport- vagy tanulmányi siker is sok erőt tud adni.

Milyen rövid és hosszú távú terveid vannak a jövőre nézve a sporttal és a szakmai karriereddel kapcsolatban?

Az öttusában idén kerültem a felnőtt korosztályba. Az elsődleges célom az, hogy hozzáerősödjek a mezőnyhöz és sérülésmentesen tudjam folytatni a továbbiakban is az edzéseket. A tanulmányaimat szeretném rövidesen befejezni, legalábbis ami az alapképzést illeti. Nyáron fogom teljesíteni a kötelező szakmai gyakorlatot, ami jó alkalom arra, hogy megnézzem, hogyan is működik az elmélet a gyakorlatban. A hosszabb távú tervem az, hogy tanulmányaimat egy mesterképzés keretein belül folytatom majd.

Végezetül mondanál néhány biztató szót azoknak, akik tervezik, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett komolyabban is sportoljanak, de eddig még nem mertek belevágni?

Azt mondanám nekik, ha szeretik, amit csinálnak, akkor folytassák az egyetem alatt is, hiszen össze lehet egyeztetni a sportot és a tanulmányokat, csak át kell gondolni egy kicsit a lehetőségeket. Emellett Edvy László tanár úr kezdeményezése, a Sport és Tanulás Program is sokat tud segíteni. Ezt a programot arra találták ki, hogy ne kelljen lemondani a sportról, még akkor sem, ha valaki diplomát szeretne szerezni.

Eddig nem említettem, de talán az a legfontosabb, hogy egy nagyon összetartó csapat tagja lehetek, akikre minden helyzetben számíthatok.

További sok sikert és kitartást kívánunk a jövőre is!

Fotók: Farkas Martin