Ösztöndíjak a világ összes országába

Március 28. napján a Campus Hungary ösztöndíjairól tájékozódhattak a hallgatók egyetemünk B épületének aulájában.

Campus_Hungary_11

A Balassi Intézet támogatásával létrejött ösztöndíjprogramról szóló délelőttöt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg beszédével. Rövid történelmi áttekintést adott hazánk felsőoktatási intézményeinek a nemzetközi életben való részvételéről és szerepéről. Nem kevesebb, mint száz évet ment vissza, és onnan hozott példákat, hogy a magyarok igenis ott voltak a nemzetközi tudományos élet színterén Londontól kezdve Párizson át egészen Bécsig. Kiemelte a többnyelvűséget is, melynek a magyar nyelv fejlődésében is fontos szerepe volt. És mindemellett Magyarország nem csak kibocsátó fél volt, hanem egyben befogadó is.

A második világháború után mindez megszakadt, majd 2013-ban a korábban említettek inspirációjára jött létre a Campus Hungary ösztöndíj program. A kitűzött cél, a magyar tudományos élet kivitele és a nemzetközi hazahozatala sikeresnek tűnik, hiszen már a bővítéseket és a külföldi diákok hazai egyetemeken való idegen nyelvű oktatását tervezik.

Ezek után Dr. Friedler Ferenc rektor köszöntőbeszédjét hallhattuk, amelyben a hosszú távú célok kaptak helyet. Az emberek egyéni, valamint a felsőoktatási szervek és tudományos élet közös céljairól szólt néhány szót. Ezek sikerességének kulcsa, hangsúlyozta, az ismeretek, a csapatmunka és projektek, a biztos nyelvtudás és a kellő motiváció.

Campus_Hungary_07

A délelőtt első felének zárásaként a Balassi Intézet főigazgatója, Dr. Hatos Pál beszélt a Campus Hungary programról néhány adatot és információt közölve. Magát a programot a magyar kormány hívta életre a diákság támogatására. Mobilitási lehetőséget nyújt, ezzel támogatja a magyar értelmiséget és növeli a létszámát. Az elmúlt négy pályázati időszakban 6000 nyertes pályázó 85 célországba jutott ki, hogy ott folytassa szakmai munkásságát. A nyertesek 90%-a találta szakmailag hasznosnak az ösztöndíjat, ami átlagosan a tanulmányi költségek 70%-át fedezi. Az elkövetkező időszakokban ezt az összeget tovább növelnék, hogy még könnyebb legyen a nyerteseknek, ugyanakkor az eddigi kimenő létszámot szeretnék felemelni 20 000 környékére, míg nagyjából 60 000 külföldit fogadnának.

Egy rövid kávészünet után a program második felében korábbi pályázatnyertesek tartottak élménybeszámolót külföldi kalandjaikról.

Hunyadi Zsuzsanna a World Trade Center Atlantában töltötte szakmai gyakorlatát. Részletes és színes beszámolót adott az ott töltött időről, amit szakmailag gyümölcsöző időszaknak talált. Bár erősen hangsúlyozta, hogy az ottani emberek sikere „a munka, a munka és a munka”, azért megnyugtató volt hallani, hogy neki szórakozásra, utazásra és a barátokra is volt ideje.

Campus_Hungary_27

Az ELTE hallgatója, Kovács András asztrofizikus Hawaiiról érkezett haza, hogy ősembereket megszégyenítő szakállal álljon diáktársai elé. Hogy miért szakállas? Éppen egy publikálás előtt állnak már hetek óta, de ő kitart eredeti kijelentése mellett, hogy a megjelenésig marad a szakáll. Nos, reméljük, azóta már sikeresen megszabadult tőle!

Aki esetleg tovább szeretné növelni azt a bizonyos 3,2%-ot mint a Pannon Egyetemről kikerülő pályázatnyertes, annak ajánlom figyelmébe a Campus Hungary egységes, idegen nyelvű portálját további információkért, beszámolókért és kedvcsinálókért.

Kiss Levente

fotók: Domján Attila