OTDK Veszprémben is

Április 8-10-ig Veszprémben voltak a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Biológiai Szekciójának előadásai. Az előadott 244 pályamunka közül választotta ki a zsűri a legjobbakat.

A Pannon Egyetem Limnológia Intézeti Tanszéke szervezésében mérték össze tudásukat az ország legjobbjai. Tizenkét egyetem tizennégy karáról érkeztek az elszánt hallgatók, hogy újra a nagyközönség elé álljanak, és bemutassák kutatásaik eredményét. Idén 32 tagozatban 244 pályamunkát mutattak be Veszprémben, a biológiához kapcsolódva.

A megnyitón dr. Rédey Ákos, egyetemünk rektora elmondta, hogy számára megtiszteltetés, hogy az egyetem rendezheti a Biológia Szekciót, hiszen a Pannon Egyetem K+F+I tevékenységének köszönhetően sok kutatásban vesz részt. Azt is hozzátette, hogy a tudományos diákköri munka a hallgatók számára rendkívül fontos a későbbi szakmai előmenetel során.

A beszédek sorát dr. Szendrő Péter, a MTA doktora folytatta, különös hangsúlyt fektetve az értelmiségképzés virágzására. Elmondta, hogy mindenképpen a részvétel a fontos ezen a versenyen. Hangsúlyozta, hogy akkor válik az egyetem egyetemmé, ha hallgatói összefognak.

Bíró Péter köszöntője után Czaun János alpolgármester vette át a szót. Rávilágított arra a tényre, hogy a veszprémi lakosok között hatezer egyetemista éli itt mindennapjait, így fontos tényezőivé váltak a városnak, az egyetem a város egy élő része- tette hozzá.

Varga Zoltán, az OTDT elnöke az ötven évvel ezelőtti konferenciákról mesélt. „Akkor még más volt. Inkább hasonlított egy önképző körre. Akkoriban még nem voltak ilyen modern műszereink, és a kutatások elvégzése is hosszabb ideig tartott.”

Az eredményhirdetés április 10-én volt. A megjelentek hihetetlennek tűnő számadatokat hallhattak a konferenciára beadott dolgozatokról dr. Padisák Judittól, a szekció ügyvezető elnökétől majd következett a szekciónkénti eredményhirdetés.

Egyetemünkről idén a Biológia Szekcióban hidrobiológia tagozaton születtek eredmények, Tóth Lívia első helyezést, Abonyi András pedig harmadik helyezést ért el, valamint a növényélettan tagozaton Pap Mátyás lett harmadik.

Az Agrártudományi Szekcióban sok különdíjassal büszkélkedhetünk és még több sikeres részvevővel. Gödöllőről  Lőkkös Andor második, Nagy Zóra Annamária és Varga Ildikó harmadik hellyel tért haza, míg Rádli András, Molnár Dániel, Salamon Balázs, Szerecz András, Nagy Viktor és Szabó Tamás különdíjasok lettek.

A Fizika, Földtudományi és Matematika Szekcióban Balló Gábor vehetett át különdíjat Szombathelyen.

Az Informatika Tudományi Szekció páratlan és kiváló eredményt hozott, Hegyháti Máté, a Műszaki Informatikai Kar hallgatója két témával indult és két első hellyel tért haza az OTDK-ról Debrecenből. A Fülöp Kornél- Király András alkotta páros különdíjas lett.

A Közgazdaságtudományi Szekcióról, Debrecenből visszatérő hallgatók közül második helyezett lett Spilák Viktor, Szlovik Georgina-Veisz András, Keléné Molnár Melinda, míg Oláh Gábor és Trájer Attila párosa különdíjat kapott.

A további eredmények az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács honlapján olvashatók hamarosan.