Pannon-Poland UniFest

“Polak, Węgier, dwa bratanki,
I do szabli, i do szklanki
Oba zuchy, oba żwawi
Niech im Pan Bóg błogosławi.”

DSC_7984 V k

Minden magyar és lengyel kisdiák ismer legalább egy verziót a lengyel, magyar két jó barát kezdetű közmondásból. Ez nem csupán az oktatás vagy a véletlen műve, hanem a valódi jó testvéri viszony beépülése a mindennapjainkba. Tizenkét évvel ezelőtt egy győri nyilatkozat aláírásával már hivatalossá vált, hogy a lengyel és a magyar tényleg jó barátok. Azóta a két országban hivatalosan is március 23. a lengyel-magyar barátság napja. Ezen a napon minden évben más város látja el a házigazda szerepét és tiszteleg hol a lengyel, hol a magyar kultúra előtt.

Idén Veszprém ad otthont ennek a jeles eseménynek, mely tiszteletére március 19-én kezdetét veszi a lengyel-magyar barátság hete. Lengyel képzőművészeti, zenei, gasztronómiai érdekességek, még lengyel szentmise is várja az idelátogatókat. Mindezek mellett a város vezetése fontosnak tartja, hogy ne csak az idősebb korosztály érdeklődését keltse fel ezen a héten, hanem a fiatalokét is. Többéves együttműködés van az önkormányzat és a Hallgatók a Művészetért Egyesület között, amely egyesület tagjai idén negyedszerre fogják megszervezni a Pannon UniFest összművészeti fesztivált. Az eddigi évek sikereire alapozva a város vezetése felkérte a szervezőket, hogy egy hasonló kulturális programokkal tűzdelt programsorozatot készítsenek a lengyel delegáció fiatalabb résztvevői számára március 23-25. között.

DSC_0096 V k

A szervezők igyekeztek olyan programelemekkel érdekessé tenni a lengyel fiatalok által itt töltött időt, amelyek nemcsak a magyar kultúrába engednek betekintést, hanem a veszprémi hallgatói életbe. Tréninget tart többek között a Veszprémi Egyetemi Színpad társulata, melynek tagjai a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret tanári szak hallgatói. Fellépnek a III. Pannon UniFest díjazott előadói is, valamint a lengyel fiatalok is bemutatkoznak egy-egy zeneművel vagy előadással a magyar közönség előtt.

A Veszprémi Petőfi Színház társulatának tagjai egy interaktív színházi társasjátékot készítettek a vendégeknek. Este Szalay Bence színésszel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, aki A viszkis című magyar mozifilm címszereplőjét, illetve az Európában először megrendezett Holt költők társasága című színdarab egyik főszereplőjét alakította. Bence mesél a forgatási élményeiről, az életrajzi vonatkozásokról, az adaptáció nehézségeiről. A mozgalmas nap zárásaként a Gesztenyés Sörkertben várnak mindenkit sok szeretettel a szervezők, hogy a közmondásnak eleget téve lengyel, magyar két jó barát együtt issza sörét, borát!

A programokhoz bárki ingyenesen csatlakozhat.

További információ: http://pannon-unifest.eu/poland2018

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Szerző: Deli Kitti
Fotók: Domján Attila