Az idei Pannon UniFestről – Interjú Deli Kittivel

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Pannon Unifest ifjúsági és összművészeti fesztivál és verseny a Pannon Egyetemen. Az eseményre az ország több pontjáról és a határon túlról is érkeznek diákok, akik összemérik tehetségüket különböző művészeti ágakban, például zenében, táncban vagy fotózásban. Ennek kapcsán beszélgettem az idei UniFest főszervezőjével, Deli Kitti magyar és nyelv- és beszédfejlesztő tanári mesterszakos hallgatóval, még a fesztivál kezdete előtt. Szó esett többek között Kitti szervezői munkásságáról, az előadókról, a szervezői csapatáról és arról, hogy milyen élményt nyújt ez a fesztivál.

DSC_9061 V k

Az első Pannon UniFestet 2015 októberében rendezték meg. A korábbi két fesztiválon is vállaltál valamilyen feladatot?

2015-ben alakult meg a Hallgatók a Művészetért Egyesület, akik a Pannon UniFestet szervezik már harmadik éve. 2015-ben én már nem voltam az egyetem hallgatója, hanem külső segítőként koncerteket szerveztem Balatonfüreden, hogy kicsit tovább tágítsuk a fesztivál hatáskörét. Közel 40 határon túli magyar érkezett 2016-ban a rendezvényre, akiknek koordinálását végeztem. Gondoskodtam az egyesület támogatásával az étkeztetésük leszervezéséről, elszállásolásukról valamint idegenvezetésükről városunkban.
Szeles Józseffel, aki az egyik megálmodója a fesztiválnak, pedig általános iskola óta ismerjük egymást, és úgy gondolta, hogy megbízik bennem annyira, hogy átadja nekem ennek az eseménynek a megszervezését, illetve nekem van egy szakmai előképzettségem mint rendezvényszervező, és Balatonfüreden dolgoztam is ebben a szakmában. A szervezés mindig is érdekelt, például a Veszprémi Egyetemi Napokon vállaltam többször is hasonló szerepet, és úgy döntöttem, hogy az alapszak elvégzése után belevágok, és elkezdtem egy okleveles képzést.

Szirmai Gergely, az ország egyik leghíresebb videósa is ellátogat a Pannon UniFestre. Hogy sikerült ezt elérnetek?

Egyszerűen megkerestük, ő pedig elfogadta a meghívásunkat. Természetesen ezzel az volt a célunk, hogy legyen még egy plusz, ami felkeltheti az érdeklődést a hallgatókban. Illetve az is fontos szempont, hogy Szirmai úgy tekint a filmekre, mint filmművészeti alkotásokra, és ezzel kapcsolatban fog tartani majd egy előadást.

DSC_7939 V k

Ennek az eseménynek a megszervezése nagy munkával jár, van egy szervezői csapatod, akik segítenek. Mondanál esetleg pár szót, hogy milyen a közös munka, illetve a csapatod?

A Veszprémi Egyetemi Napok által egy nagyon jó közösség alakult ki, akik a mai napig tartják egymással a kapcsolatot. Nekem alapjáraton az volt a célom a VEN alatt, hogy egy erős közösség alakuljon ki az emberek között, akik nemcsak az egyetemi napok idejére, hanem utána is tudnak együtt ténykedni. Ez pedig eddig gyönyörűen működik, mert jelenleg az UniFest alatt olyan önkéntes hallgatók segítenek nekem, akiket a VEN-en ismertem meg, és akik zömében a csapatom tagjai voltak. Ez egy nagyon jó dolog, hogy más, az egyetem keretein belül zajló eseményeken is lehet rájuk számítani.

A sok program közül szerinted melyik ígérkezik a legizgalmasabbnak?

A versenyzőket nagyon várom, mert mint említettem, tavaly én a határon túli delegációt vezettem, és olyan szoros kapcsolatba kerültem velük, hogy szinte csak értük izgultam a fesztivál alatt. Most persze más a helyzet, mert úgymond senkire sem kell igazán figyelnem, szóval mindenkiért tudok izgulni, hogy úgy tudjon teljesíteni, ahogy szeretne. Nyilván egy szakmai zsűri előtt fognak szerepelni, és bár ez nem egy nagyhírű tehetségkutató, nem lengi annyira körbe a média, mint amit a tévében láthatunk, de véleményem szerint ez szakmailag sokkal elismertebb.

DSC_7691 V k

Össze tudnád foglalni, hogy szerinted miért érdemes ezen a fesztiválon mind versenyzőként, mind nézőként részt venni?

Az egyetem alatt nemcsak az a fontos, hogy diplomát kapjanak a diákok, hanem az is, hogy értelmiségi embereket neveljen ki az intézmény, amihez természetesen a kultúra ismerete hozzátartozik. Bár Veszprém nincsen frekventált helyen, de ezen a fesztiválon a saját kortársaink hoznak el nekünk olyan műveket teljesen ingyen, amelyek gyarapítják a kulturális érdeklődésünket. Az is nagyon jó ebben, hogy nem csak a Veszprém nyújtotta lehetőségekkel találkozunk, hanem az ország többi részéről is eljönnek hozzánk, például Szegedről, Kecskemétről, vagy a határon túlról.

Sajnos Szirmai Gergely előadása családi okok miatt elmaradt a UniFest alatt, viszont később találkozhattok vele, hiszen előadása megrendezésre kerül majd egy másik időpontban!

Fotók: Domján Attila