Petruska András lemezbemutató koncertje

2014. október 28-án Petruska András lemezbemutató koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. Az esemény a Világzenei Estek programsorozat keretein belül került lebonyolításra az E épület kamaratermében, a belépés pedig ingyenes volt. 

Petruska_Andras_07

Petruska András számára a zene gyermekkora óta egyet jelent a határtalan, örömteli játékkal. 9 évesen kezdett el gitározni tanulni, és már nagyon korán belevette magát a dalírásba is. Előadásaiban érezhető a felszabadultság, melyet átitat a játék öröméből fakadó energia. Koncertjei megmozgatják közönséget, a pillanatra való folyamatos reagálásával pedig a nézőket is reflexióra készteti és frissen tartja figyelmüket.

2010-ben indult szóló pályafutása alatt, és a háta mögött álló, több mint 400 klub- és fesztivál fellépéssel, valamint két kiadott kislemezzel rengeteg rajongót és elismerést gyűjtött. 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd a következő évben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott, továbbá előadott a TEDxYouth@Budapest konferencián is. A 2012-es évet az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában kezdte, ezt pedig olyan fontosabb fellépések követték, mint a Belvárosi vagy a Sziget Fesztivál. 2014-ben pedig megjelent Metropolita című első nagylemeze, amelynek koncepciója szervesen kötődik a 4-es metró állomásainak hangulatához. Az album egy képeslap Budapestről, amely az új metróvonal útvonalán kalauzol végig városon, megmutatva annak minden arcát.

Petruska_Andras_17

Ebből a lemezből kaphattak ízelítőt a koncert látogatói. Az előadás felszabadult és közvetlen légkörben zajlott, Temesvári Bence hegedűkísérete és Petruska András különleges gitártechnikája pedig gondoskodott arról, hogy a publikum élményekkel gazdagodva térjen haza.

A Világzenei Estek első bemutatóinak és koncertjeinek időpontja 2010 tavaszára tehető, a különböző népi ihletésű zenei stílusokat felölelő rendezvény azóta minden évben szerepel az egyetem kulturális kínálatában.

Szabó Virág

Fotó: Domján Attila