PIMS akadémia: Nemzetközi képzés másodszor

A MOL ismét  meghirdeti olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök képzését a Műszaki Informatikai Karral közösen. Erről tartottak sajtótájékoztatót a vezetők az I épületben május 7-én.

A kar különleges eredményeként említette a Pannon Egyetem első angol nyelvű nappali tagozatos képzését dr. Friedler Ferenc dékán, világszerte keresett az ilyen a tudással rendelkező munkaerő. Külföldi és magyar hallgatók végeztek az első évfolyamon, azóta sikeres szakemberek lettek, az olajcég hazai és szlovák gyáraiban dolgoznak. A szeptemberi folytatás kölcsönös szakmai érdekeken alapul, neves oktatók és a MOL szakemberei is részt vesznek az oktatásban.img_2631_resize

Az egyéves iskolarendszerű angol nyelvű képzés fő célja elsősorban a MOL hazai- és külföldi leányvállalatai részére történő szakemberképzés. A tananyag összeállítása is ennek megfelelően a MOL igényei alapján történt. A részvétel feltétele, hogy a felvételiző mérnök, közgazdász vagy informatikus diplomával, továbbá magas szintű angol nyelvtudással rendelkezzen. A felvételi eljárás során komplex matematikai feladatok megoldásával interdiszciplináris tudásról kell számot adniuk a jelentkezőknek egy tesztrendszer segítségével, problémamegoldó képességüket és egyéb kompetenciáikat vizsgálják, ezt követően a legjobbak nyerhetnek felvételt, legfeljebb 10 fővel számolnak, mondta dr. Kenessey Gábor, a MOL ellátási lánc menedzsmentjének igazgatója. Az elméleti megalapozás – matematika, olaj- és petrolkémiai, valamint kereskedelmi ismeretek – után a hangsúly a gyakorlati képzésre kerül, gyakori a teljesítményellenőrzés. Így tudnak majd az üzleti rendszer egészét átlátva komplex rendszereket rövid idő alatt tervezni és optimalizálni. Ehhez a PIMS nevű lineáris szoftver használatát ismerik meg a képzés során.

A MOL rendelkezik Európában az egyik legjobb optimalizáló mérnökgárdával, a Pannon Egyetemmel történő együttműködésnek köszönhetően az utánpótlás kérdését is megoldották. Így állhatnak helyt az olajipari cégek közötti versenyben. A képzés igen költséges, ezért a vállalat támogatási szerződést kötött az egyetemmel a közös finanszírozásra. A hallgatók alapfizetést vagy alapösztöndíjat kapnak a MOL-tól, annak függvényében hogy MOL-csoport munkavállalói vagy függetlenek, tanulmányi eredményük függvényében pedig teljesítményarányos ösztöndíjat a Pannon Egyetemtől, valamint lakhatási támogatásban is részesülhetnek. Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ, maximális mértéke a teljes képzési időre fejenként egy millió forint.

Az egyetem kiváló stratégiai együttműködő partnere a MOL-nak, sok területeken dolgoznak együtt a szakemberek. A PIMS-akadémia mellett egy MOL-tanszék létrehozását is tervezik.

A képzésről további információ a mik.uni-pannon.hu/scopi oldalon található.

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)