Premier előtt

Még mindig Münchenben töltöm napjaimat, ha úgy tetszik, az utolsó órák ezek, ugyanis szűk egy hónap múlva kis időre újra hazaköltözöm Magyarországra. Angol nyelvvizsgára készülés, és szakdolgozás közepette – már amennyire lehetséges ez – a kikapcsolódásnak is megvan a maga kis helye.

Minap moziban voltunk. Elég spontán – három órával a vetítés előtt – sebtiben döntöttük el, hogy mit nézünk meg. Annyira jól sikerült a választás, hogy most egy nem akármilyen filmet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani! Az eredeti címe The Lovely Bones, Alice Sebold ugyanezen című, nagy sikert aratott bestsellere alapján készült a film, melyet az Oscar-díjas Peter Jackson rendezett.

A történet a ’70-es években játszódik, egy tizennégy éves lányról szól. Susie-t meggyilkolják 1973. december 6-án, és ezek után a saját mennyországából figyeli az eseményeket – családját és a gyilkosát. Egyfelől bosszúért kiállt, másrészt szeretné, ha családja sebei begyógyulnának, de ez a történet nem ilyen egyszerű…

Horrort és thrillert elvből nem nézek, ha véletlenül mégis, szem becsuk stb…, itt azonban ilyesmire nem volt szükség. Valahogy úgy sikerültek a keményebb jelenetek is, hogy nézhetőek voltak. De nem ezért szerettem. Indul, mint egy könnyed amerikai film, aztán jön a dráma, majd – ahogyan a rendező oldja a gyászt – olyan, mintha hirtelen egy vígjátékba csöppennék. A feszültég ismét a tetőfokára hág, együtt lélegzünk a jelenet főszereplőjével, az egész mozi együtt drukkol, hogy Susie húga elég gyors legyen, percekig nem lehet tudni mi lesz a vége…, és egy ötletes lezárás befejezésül.

Életem eddigi legdrágább mozija – 9.5 Euro – de a film kárpótolt ezért! Magyarországon március 11-től látható a mozikban Komfortos Mennyország címmel.