Az Egyetem és amiről még nem tudtál

Mítoszok és legendák terjengnek a suliban: tényleg vannak alagutak, épületeket összekötő titkos járatok? A válasz egyszerű: léteznek!

Szerkesztőségünk megjárta a titkos, eldugott, sötét, nem használt emeleteket, pincéket, és termeket, szerviz alagutat , légópincét , kazánházat, imaszobát, laborokat.

IMG_8684

Minden egyetemi épületnek megvan a maga szépsége és története. Léteznek kellemes és szép időkre emlékeztető jellemzők, akárcsak a stílus, elhelyezkedés, megalakulás, de vannak a sötét és rejtelmes múltat idéző elhagyatott képek, poszterek, alappillérek. Időutazásunk közben térben és időben párhuzamosan haladtunk az egyetem épületei között.

A „Királynék városa” modern kori történetében egyetemi rangú oktatási intézmény épülete 1949-ben lett felújítva, meghagyva a neogót stílus jellemzőit. Ebben az évben volt az első tanévnyitó ünnepség. 1989-ben indult meg a többkarúvá válás, így mára 5 karral büszkélkedhet az Egyetem. Megkezdődött a bővülés. Mára már tizenöt épületet, tornacsarnokot, Auditorium maximumot (Az egyetem első rektora után Polinszky terem), diákcentrumot (Az egyetem saját szórakoztató és vendéglátó ipari egysége),egyetemi étteremet ,egyetemi orvosi rendelőt, stadiont, kazánházat tudhat magáénak.

Az „A”, „B”, és „C” épületek között húzódik egy földalatti járatrendszer, ami a hallgatók elől el van zárva! Ezekről az egyetemi vezetőktől, karbantartóktól lehet információkat gyűjteni, de akár ilyen jellegű, témájú egyetemi programon is van lehetőségünk részt venni. A mai egyetemhez hat kollégium is tartozik. Állítólag az „A” épületből is el lehet jutni az Központi Kollégiumba, anélkül, hogy kilépnénk belőlük. Ez a mai napig egy megoldatlan rejtély.

IMG_8679

A Pannon Egyetem rengeteg műalkotásnak és emlékhelynek is az otthona melyeket érdemes felfedezni, például szobrokat, kompozíciókat, fali képeket, kopjafákat, vagy a Bölcsek kövét (két pilon kővel). Elszórtan helyezkednek el az épületek előtt, mellett vagy mögött, egy biztos, hogy szem előtt vannak és csak a megcsodálásra várnak!

Reméljük, kedvet kaptatok egy kis információgyűjtéshez és jobban utánanéztek annak, hová is jártok. Ajánljuk figyelmetekbe az első újságokat, mint például a Kémcsőkefét, a Máshonnant, az Andrométát, vagy a QAPot mert nagyon érdekes, antik darabok.

Számos lehetőséget nyújt az iskola azok számára, akik szeretnék jobban megismerni az Egyetemünket.

Olvass, láss, tanulj!