Sakuracon 2009

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen életed lenne, ha nem Magyarországra születsz? Ha például az USA polgára lennél, szinte ugyanilyen. Nyugat Európában kis eltérésekkel ugyancsak. Az útifilmekből még el tudjuk képzelni az egyiptomi vagy a közel-keleti életet is. De arról, hogy Ázsia távolabbi részeiben hogyan élnek, csak halvány elképzeléseink lehetnek.

Tudod-e mi az az Obento, az AMV, a fanfiction, vagy mennyire nehéz a kalligráfia? Mennyire vagy ügyes az Origamiban? Hallgattál-e már japán popzenét, vagy láttál-e japán filmet? Nos, ha szeretnéd megnézni és kipróbálni, itt a lehetőség!

Nem kell elutaznod Japánba, csak ide, Budapestre. Május 16-17-én, a Petőfi Sportcsarnokban, a Sakuracon rendezvényén belekóstolhatsz a japán kultúrába. Megtudhatsz mindent a Zen-ről, az Akita Inu-ról, a hétköznapi életről vagy a harcművészetekről. Tudsz táncolni? Akkor biztosan élvezni fogod a táncpadot! Ha könnyedebb műfajra vágysz, kipróbálhatod a Karaokét, vagy tesztelheted a reflexeidet a konzolszobában. Netán profi szinten űzöd mindegyiket? Nevezz be a versenyekre is! A csendesebb, elmélyültebb szórakozásra vágyókat pedig egész nap várja a kalligráfia – és rajzsarok.

Emellett a Magyar Anime Társaság – ahogy a neve is mutatja – céljai között a japán kultúra, ezen belül elsősorban az anime és manga magyarországi népszerűsítése, az ezekkel kapcsolatban kialakult előítéletek, félreértések tisztázása, rendezvények szervezése szerepel. Így a rendezvény a kulturális jellege mellett az Animék (japán animációs filmek) és a Mangák (japán képregények) rajongóit is várják.

Az előzetesen lezajlott országos versenyek, mind a két kategóriában meghirdetett Fanfiction, az AMV, valamint a rajzverseny finise és eredményhirdetése is ezen a rendezvényen történik. Emellett beszélgethetsz a versenyre nevező alkotókkal, az Animax televízió munkatársaival, és a különböző animékben szinkronizáló színészekkel is!

Több hazai mangakiadó is ekkorra időzítette az új kötetek megjelenését, tehát a legfrissebbek közül tudsz válogatni. Beszerezheted kedvenc animefiguráidait is poszteren, kártyákon és modelleken, de számos DVD és CD közül is tudsz válogatni. Emellett filmvetítések és rajzversenyek, Cosplay előadások, valamint éjszakába nyúló japán zenei afterparty várnak.

Nem akarsz egyedül felbumlizni Pestre? Nem is kell! Az egyetem Japanime klubjának tagjai szintén jelen lesznek, így akár együtt is utazhatunk!