Slam poetry Veszprémben: az odaLÖKött KÖLtészet

2015. február 11-én, új helyszínen, a Fricskában került megrendezésre az idei év első veszprémi slam poetry-je. Az est rendezői az odaLÖKött KÖLtészet tagjai voltak. Közülük Éltető Erzsébetet (Zsóka), Kotroczó Mátét és Tóth Szabolcsot kérdeztem.

dsc_5612-v-ke

További képek a Galériában!

Mit lehet tudni az odaLÖKött KÖLtészetről?

A veszprémi slam poetry 2009-ben alakult, és 2011-től viseli az odaLÖKött KÖLtészet nevet-válaszolta Máté. Azt a nyarat Visegrádon töltöttem az ir(T)ás táborban, ahol megismerkedtem Tokos Biankával, aki egyébként a Pannon Egyetem magyar szakos hallgatója. Ő buzdított arra, hogy érdemes folytatni az akkor már két éve működő kezdeményezést. Már régóta gondolkodtam egy magyarosabb néven, amivel az angol “slam poetry” kifejezést ki lehetne váltani. Bianka fejében született meg az “odalökött költészet”, amely azóta is használatban van.

De mi is az a slam poetry?

Szabolcs szavaival élve: „közösségbarát költészet”. 1984-ben a chicagói Get Me High Lounge-ban Marc Smith építőipari munkás barátai szórakoztatására adta elő szerelmi témájú versét. Innen szerveződött a mára már világhírnévnek örvendő mozgalom. Mindenki megmutathatja, hogyan tudja megragadni a közönség figyelmét 3 perc alatt, kellékek nélkül előadott saját szerzeményével. Ez egy versenyalapú, performance-orientált művészeti ág. Vannak megadott tematikájú versenyek, ahol egy előre meghatározott téma köré kell építeni az előadást, amit az ötfős zsűri értékel. Veszprémben egyébként hosszú idők után most újra alkalmaztuk ezt a tematikát, a megadott szó pedig az „idegen test” volt.  Emellett vannak még ún. “open mic”-események, melyek témamegkötés nélküliek, és a közönség szórakoztatására szolgálnak. A „tíz szavas versenyek” pedig a hallgatók bevonásával történnek. Az általuk bekiabált tíz szó felhasználásával kell a vállalkozó szelleműeknek összeállítani egy szerzeményt röpke fél óra alatt.

Vannak-e tervei az odaLÖKött KÖLtészet-nek a jövőre nézve?

Az odaLÖKött KÖLtészet szeretné megragadni minél több, modern művészetre éhes ember figyelmét korra, nemre és mindenféle hovatartozásra való tekintet nélkül. Mindenkit szívesen várunk havi rendszerességű veszprémi és idén már egyre több balatonfüredi eseményünkön.  Továbbá szívesen várjuk a szárnyukat bontogató költőket, írókat, slammer-eket, akik megmutatnák a nagyvilágnak, mire hivatottak tehetségükkel. A feladat mindössze annyi: “Írd és mondd!”- válaszolta Szabolcs.

Végül Zsókát idézve: „Mindegy, hogy egy túlzsúfolt kocsmában vagy egy csendes kávéházban, egyetemi napokon, nyaranta az utcazene fesztiválon, színpadon vagy épp egy antikváriumban. A veszprémi Slam Poetry szinte mindenhol felbukkan, hogy a város és környék egészét megszólaltassa mai, aktuális témák labdáit feldobva.”

Nagy Petra

Fotó: Domján Attila