Suttogók a Hátsó Kapuban

Az alternatív színházi társulatok egyre népszerűbbé és közkedveltebbé váltak az utóbbi időben. Az Andaxszínház 1990-ben alakult, és a kezdetektől fogva sajátos vonulatot képez a magyar progresszív színházi irányzatok között. A társulat egy új bemutatójáról mesélt nekünk Szabó Eszter, aki 2014-ben végzett a Pannon Egyetem színháztudomány mesterszakán.

suttogok2

Hogyan kerültél kapcsolatba a színházzal?

A szó szoros értelmében a gimnáziumi éveim alatt kerültem vele kapcsolatba. Kricsár Kamillnak köszönhetően – aki akkoriban Zalaegerszegen volt színész – elkezdhettem betekinteni a különböző színházi munkafolyamatokba. Akkor döntöttem úgy, hogy színházzal szeretnék foglalkozni és innentől kezdve minden jött magától. Érettségi után a székesfehérvári Vörösmarty Színház színészképzőjében tanultam színész szakon. Ezt követően kerültem a Pannon Egyetem magyar szakának színháztörténet szakirányára. Az egyetemen az Erasmus ösztöndíjat is elnyertem, így egy évig Rómában folytathattam színházi tanulmányokat, ahol rengeteg új dologgal ismerkedtem meg. Jelenleg az Andaxínház művészeti asszisztenseként dolgozom.

 

Mi az Andaxínszáz célja, műsorpolitikája?

Az Andaxínház a különböző művészeti ágak egymásba kapcsolódásának lehetőségeit vizsgálja a kezdetektől fogva. Komplex színházi formanyelvet használva az irodalmi szöveg mellett a tánc, a mozgás, a zene és az erőteljes vizuális hatások egyaránt hangsúlyosak. Előadásainkban igyekszünk feszült atmoszférát teremteni, fontos szerepet kap az intenzitás, a hiteles jelenlét. Elmélyültség, kutatás, igazán megélt és átérzett pillanatok jellemzik a produkciókat. Bemutatóink között a néző szószínházi előadásokat, költői esteket és táncelőadásokat is találhat. Van gyerekeknek szóló interaktív-bevonós, tündéres verseket megzenésítő gyerekkoncertünk is.

 suttogok3

Nemrég mutattátok be a Suttogók című előadást. Mesélj erről néhány szóban!

A Suttogók József Attila verseibe való alámerülés. Befelé hallgatózás. Személyesség, közvetlenség – bensőséges csendekkel. Közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, az emberi egység igényéről, a szabadságról. József Attila ismert és kevésbé ismert verseinek, belső hangjainak megidézése. Az előadás nagyon egyszerű eszközökkel vált ki erős hatást. A Suttogók – mint minden produkciónk – alapvetően intellektuális jellegű, de épp ebben van az ereje is. Itt valóban többről van szó, mint egy izgalmasan válogatott, határozott tematikai szerkezetet bemutató versösszeállításról. A versmondásnak olyan megoldásaival, árnyalataival él az előadás, amelyből egy költői világ rendkívül személyes olvasata bontakozik ki. Az előadás Budapesten tekinthető meg, a Hátsó Kapuban (Dohány u. 13.). Játszási időpontokról a www.andaxinhaz.hu weboldalon tájékozódhattok.

Minden színháztudomány szakos számára ismerős a Jurányi Inkubátorház neve. Mesélj erről néhány szóban, milyen szerepet tölt ez be a színházi életben?

Rengeteg tehetséges színházi társulatnak és egyéb művészeti ágak képviselőinek ad otthont. Az Andaxínházon kívül a HOPPart, a Szputnyik Hajózási Társaság, a Gólem Színház, a Tünet Együttes és sok egyéb társulat használja bázisként az intézményt. Azért a bázis kifejezést használom, mert a társulatok nem csupán előadásaikat tarthatják itt, próbatermet és irodát is bérelhetnek a Jurányiban. A színháztudomány szakosoknak és minden színházzal foglalkozó, színház iránt érdeklődő számára sokat tud adni: művészileg, szellemileg és emberileg egyaránt.

Klózer Kitti

Fotó: Magyar Teátrum

FacebookApiException thrown

Error validating application. Application has been deleted. (190)