Tánc idén is

2009. május 20-ától 23-áig Veszprém városa újra megnyitja kulturális kapuját, és teret ad a fesztivál időszak következő nagyágyújának a XII. Tánc Fesztiváljának. A rendezvény első emberei – akik idén is kitettek magukért – Porga Gyula Veszprém város alpolgármestere, Krámer György a fesztivál igazgatója és Vándorfi László a Pannon Várszínház direktora.

tanc-fesztivalja1

Három állandó helyszíne lesz idén a táncnak: a Séd Filmszínház, a Városi Művelődési Központ és a Dubniczay Ház Moholy-Nagy terme. Néhány alkalmi színhely is lesz, mint például maga az utcai placc.

A szervezők elmondták, hogy idén ismét kevesebb pénzből kellett gazdálkodniuk, csak úgy, ahogy az előző években is. De bíznak abban, hogy minden, ami értékek alapján szerveződik fel fog értékelődni, hiszen az embereknek szükségük van a minőségi kultúrára. – Egy jó fesztiválhoz elengedhetetlen a szakmaiság, és a vendégszerető otthon – nyilatkozta Krámer György. Büszke arra, hogy életben tartják a fesztivált, ez jó érzéssel és egy kevés szorongással is eltölti. A zsűriben idén is Jancsó Miklós, Pongor Ildikó és Keleti Éva foglalnak helyet.

Programok Krámer György ajánlásával:

Ladányi Andrea (a kortárs balett egyik legjelentősebb alakja) Gasrobalett című előadással lép színpadra a Dubniczay Palotában szerdán este 10 órakor (május 20., 22:00, DP)

A szirén-variációk előadással Jean-Cristophe Boclé lepi meg a közönséget. A Párizsból érkező művész az autentikus barokk zene és táncművészet kutatója, ezt szeretné ötvözni a kortárssal. (május 21., 21:00, DP)

Vida Gábor a Közép-Európa Táncszínházból vált ki, Veszprémben debütál önálló koreográfusként Trigon című darabjával. (május 22., 22:00, DP)

A rendezvényt a méltán híres Szegedi Kortárs Balett Carmina Burana-ja nyitja meg, amely Juronics Tamás örömtánc-előadása. (május 20., 19:00, VMK)

Koreográfusként is szerepel Ladányi Andrea: tunde@csongor.hu című videó installációjával. (május 21., 18:00, VMK)

A fotósok napi kiállítása a Sédben lesz látható.