Tesizz „online”!

A Testnevelés és Sport Intézet az elmúlt évben egy olyan rendszert vezetett be és tesztelt, ami megkönnyíti a hallgatók dolgát a kötelező testnevelések teljesítésekor, valamint leegyszerűsíti az egyetem által nyújtott számos sportlehetőség közötti eligazodást. Már az előző félévben is voltak bizonyos foglalkozások, amelyeken elektronikus aláírást lehetett szerezni, mégis sokan csak most kezdenek ismerkedni a rendszerrel. A használata szerencsére nem túl bonyolult, mégis úgy gondoltuk, ebben a hónapban a tanszék segítségével utánajárunk, hogy hogyan is működik az online regisztráció.

Computer fitness istock

Első lépésként regisztrálnod kell a http://alairas.sport.uni-pannon.hu/ oldalon néhány adat megadásával, majd a pár perc múlva megérkező megerősítő e-mailben található aktiváló linkre kell kattintani. Ha sikeres az aktiválás, az első bejelentkezéskor ki kell választanod az általad felvett tesit, majd a „SPORTÁG” menüre kattintva már böngészhetsz is az edzések között. Rengeteg fajta sportot hirdet meg az egyetem belső és külső szervezésben is, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. Fontos azonban említeni, hogy a létszámkorlátos foglalkozásokra csak előző nap délig lehet jelentkezni!

Miután kimozogtad magad a kiválasztott edzésen, az óra után egy kis kártyát kapsz az oktatótól, melyen az alábbi adatok szerepelnek: a sportág megnevezése, a kód, az aláírás értéke, a kód generálásának ideje, valamint az érvényesség utolsó napja (ez ebben a félévben 2014. május 16, tehát a kapott kódot csak eddig tudod érvényesíteni). Ha internetközelbe kerülsz és szeretnéd feltölteni az „aláírásod”, nincs más dolgod, mint a honlapon található „KÓD” menüre kattintani és kitölteni a szükséges mezőket. Ezenkívül ebben a menüpontban azt is figyelemmel tudod kísérni, hogy eddig hány aláírást szereztél, és hogy azokat melyik edzéseken kaptad. Abban az esetben, ha külső szolgáltatóhoz jársz és ezért fittségi felmérésre kell jelentkezned, ezt könnyen megteheted, mindössze a „FITTSÉGI” menüpontra kell kattintanod. A szorgalmi időszak végén és a vizsgaidőszak elején rengeteg időpont áll rendelkezésedre a felmérés teljesítésére. A honlapon található „ADATOK” feliratra kattintva pedig meg tudod nézni eddigi eredményeidet: hogy teljesítettél-e már fittségi felmérést, csinálhatsz-e több tesit az adott félévben, van-e felmentésed, és hogy milyen típusú sportágakon hányszor vettél részt. A rendszerben természetesen csak azok az alkalmak láthatóak, amelyeket online kezeltél, a többi aláírást még papíros formában kell gyűjtögetned.

computerFitness

A tanszék szeretné, ha a rendszer által leegyszerűsödne mind a hallgatók, mind az oktatók dolga a kötelező testnevelések teljesítésekor. A végső cél az, hogy mindent lehessen online intézni – legyen az akár aláírások elfogadtatása vagy sportágra való jelentkezés –, ezzel is csökkentve az adminisztrációs időt és a sorban állás bosszúságait.

Kántor Szilvia

Fotó: internet