Több mint 1 éve alakult meg a Pannon Egyetem Szimfonikus Zenekara

Az elmúlt másfél évről a zenekar képviselőjét, Hegyháti Mátét kérdeztük.

2012 májusában kicsit több mint egy tucat lelkes zenész gyűlt össze a B aula konferenciatermében, ahol Dr. Friedler Ferenc rektor és Kováts Péter művészeti felelős köszöntötték a leendő tagokat, akik között voltak alap-, mester- és doktori képzéses hallgatók, oktatók, valamint az egyetemtől független lelkes veszprémi zenészek is.

13_PESZ_koncert_007

Egy héttel később már fel is zendültek az első hangok az aulában, melyhez nagyban hozzájárultak a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei, akik azóta is a zenekar fontos részét képezik.

A kezdeti nehézségeket a Hallgatói Önkormányzat támogatása könnyítette meg, 30 kottaállvány megvásárlásával.

2012 szeptemberére Tóth Tamás irányításával megkezdtük a munkát. A fő cél természetesen az volt, hogy megtartsuk első koncertünket, ahol bemutatkozhatunk az egyetemi közönségnek. Ezt a célt a karácsonyi tanévzárón sikerült elérni, ahol a visszajelzések alapján elnyertük a közönség tetszését.

2013 januárjában újult erővel próbáltunk, hiszen 3 koncertet adtunk a tavaszi félévben: Veszprémben, Nagykanizsán és Keszthelyen.

A komolyzenei program mellett azonban igyekeztünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni a szimfonikus zene megszerettetésére, valamint arra, hogy közel vigyük a klasszikus zenét az egyetemi hallgatósághoz és a veszprémi lakossághoz is.

Ezen célt szolgálta az áprilisban első alkalommal kipróbált flash mob fellépés (villámcsődület, amely emberek előre szervezett csoportosulását jelenti; hirtelen jön létre valamely nyilvános helyen, a résztvevők valami szokatlant csinálnak, majd a csoportosulás ugyanolyan hirtelen fel is oszlik. – szerk.), valamint nagy megtiszteltetésünkre a 25. jubileumi VEN-t is mi nyithattuk meg. A nyári pihenésbe pedig idén már belecsempésztünk egy újabb flash mob fellépést a balatonfüredi Tagore sétányon.

13_PESZ_0816_025

Az újév sok változást, rengeteg munkát és koncertet tartogat!

Idén először készülünk közös fellépésre az egyetemi kórussal, több jótékonysági koncertet szeretnénk adni, illetve készülünk a karácsonyi koncertünkre is.

A szükséges művek hangszerelését követően az egyetemi rendezvényeken is szeretnénk megjelenni, valamint a nyáron egy könnyűzenei bandával közös koncertet is tervezünk. Mindezen túl még készülünk pár meglepetéssel is közönségünk számára.

Fotók: Ruppert Tamás