„A honvédelem nemzeti ügy!”- Toborzó iroda működik az egyetemen

Idén májusban az országban elsőként a Pannon Egyetem „E” épületében nyitotta meg kapuit toborzó iroda hazai felsőoktatási intézményben. A jeles esemény kapcsán Soós Gyula őrnagy úr és Singer Éva hadnagy válaszolt az irodával és az önkéntességgel kapcsolatos kérdéseimre.

DSC_0097

Az iroda megnyitásának előzménye az volt, hogy az Magyar Honvédség (MH) az elmúlt években átalakította és megújította önkéntes tartalékos rendszerét. Ennek új elemeként a helyi közösségekre építve hozta létre az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) szolgálati formát, hiszen minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. A megújítás részeként az ország valamennyi járásában kialakított önkéntes területvédelmi tartalékos századok legfőbb célja az, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. Nem kétséges, hogy a honvédelem nemzeti ügy, így hazánknak is szüksége van olyan önkéntes tartalékos katonákra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját és veszélyhelyzetben sem riadnak vissza attól, hogy komoly segítséget nyújtsanak az országnak.

Az ÖTT szolgálatra jelentkezők egyik fő célcsoportja éppen az egyetemi hallgatók. Ezen ok miatt vált különösen fontossá, hogy ügyfélszolgálati irodát nyissanak a Pannon Egyetemen. Az őrnagy úr szerint a fiatalokat akkor lehet hatékonyan elérni, ha rendszeresen jelen vannak az egyetemen, így a fiatalok bármikor bejöhetnek kérdéseikkel, legyen szó tartalékosi, hivatásos, vagy szerződéses szolgálatról, álláslehetőségről vagy ösztöndíjról. Ebből az ötletből indult meg egy közös gondolkodás az egyetemmel, melynek eredményeként májusban megnyílhatott az „E” épület földszintjén a toborzó iroda.

A MH viszonylatában kiemelkedő jelentőséggel bír egy egyetemi toborzó iroda megnyitása , hiszen a cél az, hogy minél több egyetem csatlakozzon a kezdeményezéshez. Emellett, a Honvédelmi Minisztérium azt gondolja, hogy így lehetősége nyílik a toborzóknak nap mint nap személyesen találkozni a hallgatókkal, beszélgetni velük, tájékoztatást nyújtani, válaszokat adni nekik a Magyar Honvédséggel kapcsolatok kérdéseikre.

DSC_0190

És hogy miért éppen Veszprémre esett a választás? Veszprém egy régi katonai múlttal és hagyományokkal rendelkező város, melyet az is bizonyít, hogy 1924 és 1944 között itt állomásozott a Jutasi altisztképző iskola. A katonai hagyomány megmaradt napjainkra is, hiszen a MH az egyik legnagyobb munkáltató a térségben. A megyében öt katonai szervezet is található, köztük az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ, mely megalakulása óta jó kapcsolatot tart fenn a veszprémi egyetemmel, a városban található általános és középiskolákkal, és más fegyveres és állami szervezetekkel egyaránt.

Az őrnagy úr elmondta, hogy országszerte sokan érdeklődnek az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat iránt. A Pannon Egyetem diákjai közül is számos tartalékos van már, de mivel májusban nyílt az iroda, ezért talán még sokan – főleg az elsőévesek közül – nem hallottak erről a lehetőségről. Az MH kollégái azonban minden nap várják az érdeklődőket és remélik, hogy sokan kedvet kapnak majd a szolgálathoz.

Az őrnagy úr szerint a jelentkezők motivációja eltérő, de az egyetemista fiatalok többségének vonzó lehet ez a kihívás. Egyrészt, egy jó kis csapat tagjaivá válhatnak, miközben pénzt keresnek, másrészt pedig tesznek valami jót a hazájukért. Az MH éppen ezért reméli, hogy a dolognak könnyen híre megy a baráti társaságokban, és az önkéntesek elmesélik majd a csoporttársaiknak is a kiképzésen szerzett élményeiket, és egyre többen kedvet kapnak a jelentkezéshez. Ezután pedig jönnek a barátok, barátnők, testvérek, akik közös élményeket akarnak szerezni, miközben fegyelmet tanulnak, edzettebbek lesznek, barátságokat kötnek, kipróbálják magukat valami újban, valami izgalmas és igazán nemes dologban.

Ha Te is kedvet kaptál, a jelentkezés menete a következő. Első lépésként regisztrációra van szükség. Ez történhet a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon – itt Veszprémben az egyetem „E” épületében található toborzó irodában, illetve a veszprémi központi irodában (Veszprém, Jutasi út 20.), a Kormányablakokban, illetve interneten keresztül az „Irány a sereg” (www.iranyasereg.hu) honlapon is. A regisztrációt követően a toborzó iroda munkatársai felveszik a jelentkezővel a kapcsolatot és egyeztetik az alkalmasság vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. Katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele szerinti (foglalkozás-egészségügyi) II. típusú alkalmasság-vizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti. Az alkalmassági vizsgálaton való megfelelés után történik a szerződés megkötése.

Ezt követően a tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban. A kiképzés évente összesen maximum 20 nap. A felkészítésekre a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen kerül sor, általában péntek délután és szombaton, ezzel is igazodva az egyetem illetve a munkahelyi foglalkoztatáshoz. Az ÖTT katonák a felkészítések alkalmával olyan elméleti és gyakorlati tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelheti helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

DSC_0622

Az önkéntes tartalékos katonák természetesen nemcsak kötelezettségei vannak, különböző díjakra és illetményekre is jogosultak. Ilyenek többek között az egyszeri szerződéskötési díj (2018. évben bruttó 32 333 Ft) vagy az évi egyszeri rendelkezésre állási díj (2018. évben bruttó 138 000 Ft). Emellett, a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre is jogosultak az önkéntesek. Továbbá, a rendszeresített szolgálati beosztáshoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő alapilletmények (legénységi állomány alapilletménye bruttó 135 797 Ft-tól 161 663 Ft-ig, az altiszti állomány alapilletménye bruttó 213 395 Ft-tól 273 749 Ft-ig terjed) is megilletik őket.

Az őrnagy úr szerint, aki önkéntes tartalékos katonának jelentkezik, már eleve elhivatottsággal rendelkezik a haza védelme és szolgálata iránt. Így rengeteg több példa van arra, hogy a tartalékos katona az egyetemi tanulmányai után a honvédségben keres állást, hiszen civil végzettséggel is van lehetőség különböző beosztásokat betölteni. Természetesen a honvédséghez is kellenek jogászok, pénzügyi szakemberek, logisztikusok, vagy műszaki szakemberek.

Ha Ti is kedvet kaptatok, keressétek bizalommal a toborzó iroda munkatársait az „E” épületben!

(Fotó: Soós Gyula őrnagy, Singer Éva hadnagy)