Új ügyvezető igazgató a Nereus élén

A Pannon Egyetemhez tartozó, szállodaként és kollégiumként is üzemelő Nereus Park Hotel a 2020-as év elején Vizi István György személyében új ügyvezető igazgatót kapott. Vele beszélgettünk a január óta szerzett tapasztalatairól, az általa eszközölt változásokról, a jövőbeni tervekről, valamint az új koronavírus okozta nehézségekről.

Tavaly szeptemberben érkeztél az egyetemre, mint mesteroktató, ez év elején pedig az oktatói feladatok mellett átvetted a Nereus Park Hotel Kft. és vele együtt a Nereus Park Hotel***, strand és kikötő irányítását. Kérlek, mesélj magadról egy kicsit, mivel foglalkoztál korábban?

A szakmai pályám elején rövid ideig középiskolai tanárként tevékenykedtem, innen később a felsőoktatás világába becsatlakozva oktatóként, tanszékvezetőként és intézetigazgatóként (közel 6000 hallgatót irányítva) is dolgoztam. Mindezekkel párhuzamosan bekapcsolódtam a turizmushoz köthető üzleti életbe is. A saját vállalkozásaim működtetése (tanácsadás, szakértés, szállodatervezés, szauna-komplexum tervezés, vendéglátás, stb.) mellett különböző szállodákban (Velence Resort&Spa****, Sopronbánfalava Kolostorszálloda****) voltam igazgató. Karrierem során fürdőüzemeltetési vállalatnál részvénytársaság cégvezetője is voltam, ahol 12 fürdőt irányítottunk, terveztünk, építettünk Makótól Győrön át Hévízig, de marketing- és turisztikai igazgatói pozíciót is betöltöttem az Eszterháza Kulturális- Kutató és Fesztiválközpontban (Fertőd/Eszterháza, Nagycenk, Fertőrákos). Alapítója voltam a turizmus-vendéglátás szaknak és a nevemhez kötődik a „Fürdővezető szakmérnök” szakirányú továbbképzési szak megalapítása is. Harminc éves karrierem során tehát oktatóként és vezetőként egyaránt megismertem a turisztikai szakma sokszínű, sokrétű elméleti és gyakorlati oldalát, hiszen az említetteken túl számos más feladatban is közreműködtem.

Inkább a tanítás, vagy a szállodavezetés áll közelebb a szívedhez?

Nem igazán tudok és nem is akarok dönteni az egyik, vagy a másik javára. Az élet mindig úgy hozta, hogy nem is kellett. A tanítást leginkább úgy tudom elképzelni, hogy mellette az üzleti életben, a turizmusban is folyamatosan tevékenykedem, így az oktatás mellett a szakmai életben szerzek újabb és újabb tapasztalatokat. A két oldal kiegészíti egymást, mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati tudásom naprakészen tartható, vagyis úgy gondolom, értek is ahhoz, amit a diákoknak tanítok.

Kérlek, mesélj egy kicsit a szállodáról, hogyan képzelje el olyasvalaki, aki korábban még sosem járt Nálatok?

A Nereus komplexum Balatonalmádiban, közvetlenül a Balaton partján található háromcsillagos hotelegyüttes, amely csodaszép partszakaszával és hajókikötőjével mindig lenyűgözi az oda érkezőket. A szállodában a vendégeket ugyan egyszerű, de praktikus és tiszta szobaberendezés fogadja. A szobák többsége a Balaton felé néz, azonban az épületet körülölelő több mint egy hektáros park óriási fái és színes virágai minden irányba kellemessé teszik a kilátást. A szálloda zárt parkolóval, 24 órás biztonsági szolgálattal, saját stranddal, kikötővel, sportpályákkal, gyermekmedencével és játszótérrel is rendelkezik. A ház elhelyezkedése azonban nem csupán az előbbiekben felsoroltak miatt előnyös, hanem azért is, mert közvetlenül a hotel bejárata előtt kanyarog a balatoni kerékpárút. Mindez önmagában azonban nem volna elegendő a sikerhez, ahhoz szükség van a csapatomra, a kollégákra is, akik igazi profiként minden vendégigényt, illetve esetlegesen felmerülő problémát képesek megoldani.


A képre kattintva galéria nyílik!

Milyen állapotok fogadtak a Nereusban, mivel kezdted a munkát?

Az előző vezetés hirtelen távozását követően számos váratlan helyzettel kellett szembenéznünk. Az átadás-átvétel nélküli távozás révén úgynevezett feltáró ügyvezetési módszerrel kezdtem meg a munkámat. Az ilyen típusú kihívást korábban már más helyszínen is sikerrel oldottam meg. A létesítmény állapotbeli hiányosságait, problémáit az új koronavírus megjelenése ellenére is sikeresen tudtuk kezelni az új kollégáimmal. Bár a nem várt helyzetek folyamatos kihívások elé állítottak minket, lehetőségünk nyílt a régi, néha elavult és homályos folyamatok modernizálására, egyszerűsítésére, átláthatóbbá tételére is.

A Nereus Park Hotel nem csupán egy szálloda, hiszen strand és kikötő is tartozik hozzá. Hogyan kell elképzelni egy ilyen komplex létesítmény irányítását?

Ha röviden szeretném összefoglalni, csak annyit mondanék: komplexen.
Integrált szemléletű irányításra van szükség, mindenhez értenem kell egy kicsit, mert több turisztikai terület (szálloda, vendéglátás, strandbüfé, strand, kikötő, medence-üzemeltetés, kerékpáros turizmus, stb.) együttes irányítására van szükség, hiszen nagyon összetett kínálattal rendelkezünk. Mindehhez még azt is hozzáteszem, hogy a vezetői feladatokat kiegészítve a napi munkát reggel 6 órakor lehet kezdeni a homokozó felásásával, befejezni pedig késő este az étteremben a tányérok leszedésével és a vendégekkel való beszélgetéssel.
A munkám kezdetén a kollégáimmal közösen igyekeztünk összegyűjteni minden olyan dokumentumot és tervrajzot, ami ezt az integrált megközelítést segíteni tudja. A szakmai szempontok mellett természetesen szükség van menedzsmentre és emberi oldalra is. Kicsik vagyunk, mindössze 66 szobánk van, ezért nem mindig vannak dedikált feladatok, mindenki segít mindenkinek, mindenki besegít mindenhol, ahol tud. Ilyen módon is igyekszünk igényes környezetet biztosítani egész évben.


A képre kattintva galéria nyílik!

Milyen változások történtek a kinevezésed óta, mennyiben érintik ezek a Nereusban lakó kollégistákat?

Rengeteg változás történt a kinevezésem óta. Első körben megpróbáltam fellelni mindent, amit a cég előző vezetése hátrahagyott, ez a feltárás pedig a mai napig nem ért véget. Ezzel párhuzamosan igyekeztem figyelni arra, hogy a távozó kollégák helyére megfelelő új szakembereket találjak, olyanokat, akik szakmai és gyakorlati tudásukat illetően is jól illeszkednek a Nereus szellemiségéhez és ahhoz, amit képviselni szeretnénk a jövőben. Eddig ez sikerült.

A márciusban kialakult vírushelyzet (COVID-19 – a szerk.) minden tervemet és számításomat felülírta. Talán furán hangzik, de a szálloda épülete és az azt körülvevő park szerencsére olyan sok karbantartást és kisebb-nagyobb javítási, valamint fejlesztési munkát igényelt, hogy a járványhelyzet következtében sem kellett leépítéseket eszközölnöm, hiszen mindenkinek volt elegendő feladata, sőt, néha még annál több is. Egy családi panzió hangulatát idézve, egymást segítve és támogatva dolgoztunk azon, hogy rendbe tegyük és a legminimálisabb költséggel megújítsuk a teljes létesítményt. Hónapokon keresztül festettünk, kertészkedtünk, takarítottunk, rossz állapotú bútorokat cseréltünk ki, vagy újítottunk fel, kialakítottunk egy kávézó-teraszt és beszereztünk egy, a hotelből korábban hiányzó professzionális kávéfőzőgépet is. Az égető feladatok sora itt azonban még nem ért véget, a konyhai eszközöket megjavíttattuk, amit kellett kicseréltünk, alaposan kitakarítottuk az egész konyhát és lezártuk a higiénés feltételeket nem teljesítő korábbi strandbüfét is. Természetesen a tópart sem maradt érintetlen, a kikötőt megtöltöttük hajókkal, a strand területét látványában kinyitottuk, hogy minden hozzánk érkező élvezhesse a Balaton sokszínűségét és szépségét. A családosoknak kedvezve strukturáltuk át a strandbelépőket, illetve a parkban található gyermekmedencét nem kis beruházás árán (automata vegyszeradagoló beszerelése) végre az előírásoknak megfelelően kezdhettük el üzemeltetni.

Mindezek mellett készültünk a nyári szezonra és a szeptemberi kollégiumi beköltözésre, valamint azon is elkezdtünk dolgozni, hogy a későbbiekben tanszállodaként tudjuk majd segíteni a Pannon Egyetemen folyó oktatást.

A kollégistákat minden elvégzett változtatás érinti, hiszen a korábbi tiltásokkal szemben célom, hogy a jövőben kifejezetten buzdítsuk majd Őket az aktív vízisport életre, a parkoló használatára, valamint az elmúlt hónapok kitartó munkájával létrehozott tiszta, higiénikus és rendezett élettér teljes körű használatára.


A képre kattintva galéria nyílik!

Hogyan érintette a szálloda működését az új koronavírus megjelenése, milyen nehézségekkel szembesültetek a nyári szezonban?

A vírushelyzetet az ajánlott szigorítások maradéktalan és fegyelmezett betartása mellett sikeresen átvészeltük, hiszen ahogyan korábban említettem, bőven akadt munka a komplexumban.
A nyári szezon júniusban kapott igazán zöld utat és mind a munkaerő szempontjából, mind a folyamatos változásokhoz rugalmasan alkalmazkodva igyekeztünk belőle a legjobbat kihozni. A vendégekben indukálódott kezdeti bizonytalanság és félelem után az enyhítő központi intézkedések bevezetésének köszönhetően a nyár szinte teltházzal zajlott, amely szeptemberre is – a tavaszi esküvők őszre áthelyezése miatt – teljes kapacitást igényel a szállodától.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve! Milyen irányba kívánod kormányozni a Nereus életét, tervezel-e fejlesztéseket, további átalakításokat?

Hiszem, hogy a Nereusban nem csupán a nyári szezon során van potenciál. Sőt! Számos olyan fejlesztés van kreatív és innovatív előkésztésben-kilátásban, amellyel az egész éves kínálat irányában tudunk haladni a „365 nap Balaton” üzenete mentén. A Nereus kiváló háromcsillagos szálloda tud lenni úgy, hogy szakmai elkötelezettségünk révén a környezetünk és a szolgáltatásaink minőségén, illetve tárházán nagyon sokat fogunk fejleszteni. Az egyetem támogatását élvezve a Pannon Egyetem Rekreációs és Oktatási Központjává kívánunk válni miközben a turisztikai piac farkastörvényeivel dacolva és a piacon megélve egy sikeres gazdasági társaságot üzemeltetünk. Jelentős jövőbeni célkitűzés, hogy a Pannon Egyetem tanszállodájaként gyakorlati helyet kívánunk biztosítani a hallgatók számára. A jelenleg leromlott állapotú kikötőt reményeink megújítjuk, így adva még nagyobb teret és lehetőséget a vízisportoknak, például az egyetemi regatta versenyeknek.


A képre kattintva galéria nyílik!

Ha néhány mondatban kellene összefoglalnod, hogy miért „jó hely” a Nereus, mit mondanál?

A Nereus komplexum közvetlenül a Balaton partján, csodaszép környezetben ad lehetőséget a vendégeknek (diákoknak és más egyetemi polgároknak, valamint turistáknak) a kikapcsolódásra, illetve a kollégiumi élet megélésére. A diákok a pihenés és a tanulás mellett sportolhatnak, hozhatják kerékpárjukat, vízi sporteszközeiket és strandolhatnak is. Meggyőződésem, hogy ennek az objektumrendszernek kettős küldetése van. Egyrészt kiváló minőségű piaci szolgáltatóként fog működni, másrészt a Pannon Egyetem Rekreációs és Oktatási Központjává fog válni. Ez az, amit mi az egyetemi polgároknak is szeretnénk minél szélesebb körben megmutatni.

Fotók: Vizi István