Üzleti szimuláció a GTK-n

A Gazdaságtudományi Kar ebben a félévben is gondolt a középiskolásokra, így május 29-én egy Üzleti Szimulációs Versenyen méretettek meg a vállalatvezetés gyakorlati világa iránt érdeklődő lelkes diákok. A rendezvényről Dr. Kovács Zoltánt, a Kar egyik neves oktatóját kérdeztük.

GTK

A verseny ötlete onnan ered, hogy a középiskolások -a szakirányon tanulókat leszámítva- igen kevés gazdasági és üzleti ismerettel rendelkeznek. Így természetesen nem várható el tőlük, hogy ilyen irányban folytassák tanulmányaikat a felsőoktatási intézményekben. Az üzleti szimuláció játékos formában ad egy kis ízelítőt a Gazdaságtudományi Kar által nyújtott képzési formák tartalmából és segíthet abban is, hogy megkönnyítse a végzősök továbbtanulási döntését. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy azok, akik a Pannon Egyetemet választják, már most elkezdhetik megismerni az itteni körülményeket és lehetőséget.

A játékra 6 középiskolából összesen 42 diák jelentkezett, a legmesszebbről Szombathelyről, Pécsről és Budapestről érkeztek hozzánk, de környékbeli csapatok is képviseltették magukat. A versenyzőknek csak egy része folytatott szakirányú tanulmányokat, tehát olyanok is éltek a lehetőséggel, akik eddig nem szereztek ilyesfajta ismereteket. Minden csapat elsőre is könnyen megértette a szabályokat és az alapvető gazdasági összefüggéseket, melyek nélkülözhetetlenek voltak a szimulációs játékhoz. A versenyt mindenki nagyon komolyan vette, de ez nem befolyásolta az egész napra jellemző nagyon jó hangulatot. A nap végén két győztest hirdettek, az egyik csapat szombathelyi, a másik pécsi volt.

A Tanár úr szerint a játék igazi küldetése az, hogy a szakjaink iránt megnőjön az érdeklődés, ugyanakkor egyre több és jobb hallgatóság érkezzen az Egyetemre, hogy részt vegyen a Kar képzésein. Az ilyen típusú versenyeken csak a komoly szakmai érdeklődéssel bíró középiskolások vesznek részt, akik igazán megérdemlik a figyelmet. A szervezők a jövőben is szeretnének ehhez hasonló versenyeket rendezni és az internet segítségével minél szélesebb kört bevonni a játékba, ezzel is népszerűsítve az Egyetemet és a Gazdaságtudományi Kart.

Kántor Szilvia