Válság az egyetemen

A válság és a jövő világtrendje címmel tartottak előadást május 5-én, kedden az aulában.

Az előadás témája a gazdasági válság oka és következményei, a forint és az euró kérdése illetve a pénzügyi kultúra szerepe a mindennapokban volt.

Az első előadó Dr. Palotás János elmesélte, hogy mindig szívesen jön Veszprémbe, nagyon szeret itt lenni, ezért örült a meghívásnak. Elmondta, hogy fontos, hogy az emberek hogyan állnak a válság megoldásához. Csak akkor lehet sikeresen kilábalni egy ilyen helyzetből, ha az emberek összefognak, és együtt keresnek megoldást a problémákra.

– Soha nem gondoltam, hogy nincs más megoldása egy-egy problémának. Mindig úgy gondoltam, hogy én nem tudok más megoldást – mondta előadásában Palotás János.

Azt is hozzátette, hogy az embereknek célokat kell kitűzniük, ezeket pedig úgy kell elérniük, hogy a társadalomnak, a gazdaságnak és a kultúrának is fejlődnie kell közben. Ehhez természetesen feltételeket kell állítaniuk, de a feltételeket nem szabad összekeverni a célokkal. A közéletből is rengeteg példát hozott, és mondott rá megoldási javaslatokat.

Többek között kitért a nyugdíjasok problémájára is, mely szerint nem a 13. havi nyugdíjat kell megvonni tőlük, hanem a rokkantnyugdíjazási szabályozást kell újra gondolni, hiszen Magyarországon közel ötször többen vannak rokkant nyugdíjasként nyilvántartva, mint más nyugati országokban.

Ugyancsak probléma, hogy az egészségügy haldoklik. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a magyarok 2,7-szer több gyógyszert szednek, mint a nyugati országokban. Ennek a helyzetnek olyan megoldása lenne, hogy a gyógyszereket nemcsak tízes, húszas csomagolásban, hanem szemekben is lehessen kapni, hiszen legtöbbször három szem gyógyszertől meggyógyul az ember, mégis meg kell vennie a tíz szemeset. Természetesen felül kell vizsgálni a gyógyszerek felírási szabályozását is.

Palotás János előadásában kifejtette véleményét a jelenleg aktuális devizahitel problémával kapcsolatban. Elmondta javaslatait, melyet a közönség szívesen fogadott, hiszen az ott levők többségének biztosan van valamilyen hitele.

Előadását bátorító szavakkal zárta, majd egy kis szünet után átadta a szót Haszmann Beatrixnek, aki előadásában további érdekes dolgokkal halmozta el a közönséget.

Molnár Nóra Kata