Varázslatos Törökország

A Turizmus Tanszék által szervezett Nemzetközi Hét első állomása Törökország volt, melynek kultúrájába egy est keretében tekinthettek be az érdeklődők.

Szeptember 23-án, új helyszínen, a Központi Kollégiumban kapott helyet a rendezvény. Eleinte kevés érdeklődővel, de a szervezők részéről annál nagyobb lelkesedéssel indult a program. Míg az emberek szállingóztak befelé a terembe, az ott várakozókat Törökországról készült turisztikai filmmel (<–katt) és a jól ismert „A török és a tehenek” (<–katt)  című mese régi illetve modern verziójával szórakoztatták.

Miután a teremben elég sokan lettünk, Asst. Prof. Dr. Osman Nuri Özdoĝan előadása következett. A földrajzban kevésbé jártasaknak térképen is megmutatták hol is van Törökország, valamint a népesség számáról, összetételéről, vallási hovatartozásról, gazdaságról is bővebb képet kaphattunk. A legnagyobb hangsúlyt természetesen a turizmus kapta, hiszen mint oly sok ország, a törökök is erre alapoznak, mert rengeteg gyönyörű város, épület, emlékmű, tengerpart ékesíti az országukat, és a misztikus török kultúra az egyszerű nyugati ember számára nagyon is vonzó.

A képeket nézegetve őszintén megvallva én is kedvet kaptam, hogy oda utazzak. Persze most gondolhatjátok, hogy ki az, aki az országa bemutatásánál nem a szép, jó dolgokat mutatja. Teljesen igaz, Törökországnak is van rossz, egészen félelmetes oldala. De a mai világban már sehol sem lehetünk teljes biztonságban (hacsak nem mi vagyunk az Egyesült Államok elnöke, és több tucat testőr vigyáz ránk). De egyszer élünk, mindent ki kell próbálni, meg kell ismerni más népek kultúráját, szokásait, nyelveit. (És halkan megjegyzem, hogy a törököknek sem az angol az anyanyelvük, így ők is tagoltabban, érthetőbben beszélik, nem úgy, mint az angol anyanyelvű országokban).

Ha kíváncsiak vagytok, nézzetek Törökországról képeket, videókat, illetve az Adnan Menderes egyetem honlapján azt is megnézhetitek, az ottani egyetemisták hogyan is élik életüket.

Akik ott voltak, remélhetőleg ugyanúgy beleszerettek a török kultúrába, mint én, akik nem, azok pedig ne keseredjenek el, a héten még folytatódik a Nemzetközi Hét, szeptember 28-án 18:30-tól a DC-ben Maláj Estet tartanak. Szeptember 29-én 18:00-kor pedig a Hotel Magisterben Japán Est lesz.

A belépés ezekre is ingyenes, gyertek el minél többen!