Őszintén a vegán életmódról

Hogy mi is az a vegánság? Mit esznek a vegánok? Mivel jár ez az életmód? Tényleg drága és unalmas? Ezekre kerestem a választ az alábbi cikkemben. Horváth Ádámmal beszélgettem, aki 21 éves, egy vegán bisztróban dolgozik pultosként, és az életmód követője.

received_637343510045881Ádám a szabadidejét a konyhában tölti, új receptekkel kísérletezgetve és tartalmat gyárt az instagramjára (@adihorvat néven találjátok), recepteket tölt fel, a vegán étkezésről és az életmódváltásáról ír, napi rendszerességgel sportol, és hamarosan végez a jógaoktató- és gerincterápiás tréner képzéssel.

A vegán életmód számára egészséget, reményt és erőszakmentességet jelent. Ez a tudatosabb élet számára testi- és lelki változásokat hozott, megszabadult 45 kg túlsúlytól, és úgy érzi, hogy végre úgy él, ahogy neki és a környezetének is a legjobb. Többet tesz az egészsége és a Föld jövőjének érdekében.

„Azért váltottam a vegán életmódra, mert elegem lett a túlsúlyomból, a magas vérnyomásomból és a fáradékonyságomból. Tenni szeretettem volna magamért és a környezetemért is, hiszen az állattenyésztés, szemetelés, nagy mennyiségű pazarlás, mértéktelen étel fogyasztás nagyban hozzájárul, ahhoz, hogy a Földünk, azaz a lakhelyünk haldoklik. 2018 januárjában Dániába költöztem fél évre, és ott elegendő információval és motivációval vágtam bele ebbe az egészbe. Családomtól távol, rengeteg szabadidőmet arra használtam, hogy fejlesszem tudásom a vegán konyha terén, és 1-2 óra intenzív mozgást csempésszek a mindennapjaimba. Ennek meg is lett az eredménye, olvadtak le rólam a kilók, úgy, hogy közben hamburgereket, süteményeket és tésztákat is fogyasztottam, naponta ötször étkeztem. Ekkor tudatosult bennem, hogy ez az életmód semmilyen lemondással nem jár, és rengeteg dolgot kaptam: egészséget, erőt, életcélt és boldogságot növényi alapokon. Legjobb barátommal közösen vágtam bele az életmódváltásba, osztoztunk az első nehézségekben. Az ismeretlen alapanyagok, az ismeretlen technikák és a pillanat, amikor rájöttünk, hogy minimális erőfeszítéssel, szinte mindenből kilehet hozni ugyanazt a minőséget és ízt, csak vegán verzióban. Nehézségekkel csak az elején találkozik az ember, amikor újdonság még, és nem ismerjük, hogyan és miképp kellene is belevágni ebbe az egészbe. Nehézség még, hogyha elmegyek a családdal egy étterembe, ahol nincsen vegán opció, akkor marad a sült krumpli, rizs és saláta hármas számomra.”

„A szüleim az eleje óta teljes vállszélességgel mellettem állnak a témában, és támogatnak mindenben. Rengetegszer foglalom el a konyhát, és csinálok olykor-olykor felfordulást, de látják, hogy boldog vagyok, ráadásul ők sem bánják, ha egy-egy finomságból nekik is jut. Folyamatosan fejlesztem a receptjeimet, és a családtagjaim tökéletes tesztalanyok, mivel nagyon őszinték, meg mondják, ha valami nem sikerült, de ezekből a véleményekből fejlődök a legtöbbet.”

Nagyon nagy hangsúlyt fektet a rendszeres mozgásra is. Már a mindennapjai szerves részévé vált. Régen egyáltalán nem sportolt, sőt nem is szeretett semmit, aminek köze volt a sporthoz.

Egyáltalán nem ítéli el azokat az embereket, akik fogyasztanak húst és állati eredetű termékeket. A családja sem vegán, ahogy a barátai 80%-a sem. Mindenki saját maga dönti el, mit eszik, mit visz be a szervezetébe, hogy tesz-e a környezetért. Természetesen örülne, ha senki nem fogyasztana állati eredetű élelmiszereket, ezért igyekszik bemutatni, hogy így is van élet, hogy így is lehet jókat enni. Nem szeretne senkire se ráerőszakolni semmit, csak egy lehetőséget adni az emberek kezébe, hogy lehet másképp is.

„A túl drága jelző a kedvencem. Én is abban a tévhitben éltem az életmódváltás előtt, hogy mennyire drága ez az étkezés így, viszont ráeszméltem, hogy szimpla zöldségekről és gyümölcsökről beszélünk, amikor a vegán étkezést említjük. Tehát egyáltalán nem drága, csak gondoljunk bele, biztosan került a hús, sajt, tojás és tejtermék mellé zöldség, gyümölcs, rizs, tészta és kenyér is a bevásárlókosarunkba. Az állati eredetű termékeket kiiktatva felszabadul rengeteg hely a kosarunkba és annál több pénz a tárcánkban. Akkor drága a vegán étkezés, ha valaki mindennapos fogyasztásba iktatja a késztermékeket is, mint például növényi sajt, különböző vegán „húspótló” készítmények és társaik. Már egy tofut is pár száz forintért be lehet szerezni a legkisebb boltokban is.”

„Egyhangú és unalmas – ezt szintén cáfolom, hiszen óriási gyümölcs és zöldség választék tárul elénk, ha belépünk bármelyik bevásárlóközpontba. Ritka, ha egy héten kétszer ugyanazt eszem. Igazából mindennek csak a kreativitás szab határt. Kezdetben valószínűleg egyhangúbbnak tűnhet ez az étkezés, viszont ahogy kezdi felfedezni az ember, kinyílnak a kapuk és egyre több alapanyagot és ételt ismerünk meg, sőt rájövünk, hogy mennyi minden vegán, amit előtte is rendszeresen fogyasztottunk.”

Fotó: Horváth Ádám