Veszpremunk.hu – Erősítsük együtt a közösséget!

Szeptember 17-én indult a veszpremunk.hu (Veszprémünk), programfüzet, arany oldalak és közösségi tér fúziója. „Egyfajta szellemi oázis, kulturális wellness ez. Ha ide »betérsz«, megpihensz, feltöltődhetsz, tanulhatsz.” – olvashatjuk az oldalról az Ecoport magazin legfrissebb számában. Az ötletgazdák célja, hogy erősítsék a város közösségét, hogy az emberek barátkozzanak, szórakozzanak, élményhez jussanak. Mint minden korosztálynak, így a fiataloknak, egyetemistáknak is szól a veszprémünk.hu. Bertalan Melindával, az oldal egyik szerkesztőjével beszélgettem.

veszpremunk_banner_1150x200

Az Ecoport magazinban már olvashattunk róla, hogy milyen céllal hoztátok létre a veszpremunk.hu-t. Tudjuk azt is, hogy egy egész városnak szól az oldal. Mire számítotok, milyen korosztályok fognak elsősorban regisztrálni?

A cél természetesen az, hogy minden korosztályból regisztráljanak, hiszen akkor lesz igazán élő, színes és élettel teli az oldal, ha minél többen jelennek meg rajta. Persze voltak elképzeléseink arról, hogy kiket fog első körben leginkább megragadni az oldal: például a fiatalokat, hiszen ők gyakorlatilag a közösségi médiával együtt nőttek fel, vagy éppen a nyugdíjas klubok tagjait, akik maguk is sokat tesznek a kisközösségek aktivizálásáért. Az élet aztán szerencsére azonnal rácáfolt ezekre a feltételezésekre, és azt látjuk, minden korosztályból érkeznek az oldalra.

A fiatalok érdeklődése köszönhető annak, hogy egyetemvárosról beszélünk?

Valószínűleg ez is közrejátszik benne. Úgy látom, a fiatalok kifejezetten nyitottak az újító szándékokra és értékelik, ha van egy platform, ahol ők is szóhoz jutnak, ahol meghallgatják őket, ahol egy kicsit megmutathatják magukat. Gyakran elhangzik az a már-már szállóige szerű kijelentés, hogy van egy láthatatlan fal az egyetem és a város között, amit aztán szokás gyorsan megcáfolni, és bár valóban egyre szorosabb a kapcsolat a két fél között, szerintem még akad tégla, amit le lehetne bontani. Rengeteg érdekes ötlet, tehetséges arc és izgalmas program van az egyetemen – említhetném akár az Egyetemi Színpadot vagy a Pentor Programot –, szélesebb körben mégis kevesebben tudnak róluk. A célunk éppen az, hogy ez megváltozzon, jobban szem elé kerüljenek ezek a kezdeményezések, és ezáltal is közelítsük az embereket.

Ezeket az egyetemi eseményeket láthatjuk a veszpremunk.hu-n, hiszen a Pannon Egyetem is regisztrált az oldalra. Az ő profiljukon kívül mit ajánlanál még a fiatalok figyelmébe? Mi szólhat nekik még kimondottan?

Tulajdonképpen bármi, hiszen attól, mert egyetemista vagy, az érdeklődési köröd nem korlátozódik le az egyetemre. Ne gondoljuk, hogy a fiatalok csak bulizni akarnak: nagyon sok köztük a tehetséges személyiség. Lehet, hogy valakit a zöld életmód érdekel, mást a kulturális események, megint másvalakit a külföldi önkéntes lehetőségek. Terveink szerint ezek mind-mind helyet kapnak az oldalon, a regisztrációnál pedig be is állíthatók a téged érdeklő kategóriák, illetve egy mesterséges intelligencia is dolgozik az oldalon, ami figyeli, milyen tartalmakat keresel fel szívesen, és ez alapján állítja össze a személyes hírfolyamod. De hogy konkrét példával éljek, érdemes megnézni az ifjúság kategória tartalmait, illetve a Veszprémünk csapatával mi is szeretnénk szervezni mókás eseményeket – például óriási buborékfújást vagy számháborút –, amelyek a fiatalokat is érdekelhetik.

A városnak rengeteg olyan rendezvénye van, amely mindegyik generáció számára érdekes lehet, azonban ezeken a programokon sokszor mégsem találkozunk az egyetemisták korosztályával. Szerinted melyek azok a városi rendezvények, amelyek leginkább össze tudnák hozni a generációkat?

Legginkább talán azok, amelyek kicsit elrugaszkodnak a megszokottól, illetve ahol a retro érzés keveredik a modern megoldásokkal: ilyen volt az Utcamozi, vagy a Gizella Napokon a kertmozi, a zenei fesztiválok pedig tényleg mindenkit vonzanak. De egy könyvfesztivál vagy sportesemény is lehet univerzális, ha tudunk belecsempészni mindegyik korosztálynak szóló dolgokat. Sokszor egyébként szerintem nem is feltétlenül az esemény jellegével van gond, egyszerűen csak a marketingen kellene változtatni. Reméljük, az oldalunk ebben is tud segíteni.

A Veszprémünk.hu nemcsak ezeket a kulturális rendezvényeket népszerűsíti, hanem különböző cégek, szakik, civilek profiljait is megtekinthetjük. Ezáltal lehet az oldalnak állásbörze funkciója a karrier előtt álló egyetemisták számára?Mindenképpen, hiszen egyfajta adatbázist is szeretnénk létrehozni, ahol pár kattintással minden Veszprémmel kapcsolatos információ elérhető lenne, ami az egyetemisták dolgát is megkönnyítené abban, hogy tájékozódjanak a helyi lehetőségekről. Persze a munkahelyválasztásnál az sem mindegy, milyen a környezet, amiben élni fogsz – bízunk benne, hogy a veszpremunk.hu ezt segít majd jobban megmutatni.