VI. Magyar Radon Fórum

Május 16-17-én rendezte meg a Pannon Egyetem Radiokémiai és Radioökológiai Intézete és a Radioökológiai Tisztaságértradio_01 Tisztaságért Társadalmi Szervezet a VI. Magyar Radon Fórumot, több mint 80 résztvevővel. A kétnapos rendezvény célja, hogy magyarországi és külföldi kutatócsoportok bemutathassák kétéves munkájukat, ezzel is ösztönözve az együttes fellépést a sugárzás szabályozásával kapcsolatban. A radon természetes eredetű sugárzás, amit a tüdőrákot második leggyakrabban kiváltó okként szokás emlegetni.

A konferenciára ellátogattak többek közt német, osztrák, szlovén, szerb és román előadók, érdeklődők is, emiatt az előadások nagy része angol nyelven folyt a B épület újonnan kialakított konferencia-központjában. A sok jelentkező miatt az előadások egy része posztereken került kiállításra, amit néhány percben be is mutattak a készítők. Az első nap a külföldi kutatók munkáit hallgathatták a megjelentek, utána pedig közösen ellátogattak Devecserbe és Kolontárra, a vörösiszap-katasztrófa helyszínére. Itt Toldi Tamás, Devecser polgármestere fogadta őket, és mutatta meg a munkálatokat, építkezéseket. A nap zárásaként somlói borkóstolás szerepelt a programtervben.radio_03

A második napot a magyar fiatalok nyitották, magyar nyelvű előadásokkal, a délután folyamán pedig angol nyelvű prezentációk kerültek színpadra. A rendezvény főszervezői Kovács Tibor és Somlai János voltak, főtámogatói pedig a Paksi Atomerőmű Zrt., az úrkúti Mangán Bányászati és Feldolgozó Kft., a Gammatech Zrt., a Radosys Kft. és az Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért Alapítvány. A Magyar Radon Fórum házigazdája már ötödik alkalommal a Pannon Egyetem, ez komoly elismerés hazai és külföldi viszonylatban is.