Pályázz, utazz, tanulj! – Mobilitási lehetőségek szerte a világban

Láss világot, tanulj nyelvet, és tudj máshol is érvényesülni! Sokszor hangoztatott, de valóban fontos tanácsok ezek. A lehetőség pedig neked is csak karnyújtásnyira van.

Noha biztosan hallottál már a hallgatóként benyújtható különféle ösztöndíjakról, az alábbi sorok talán mégis segítséget nyújthatnak abban, hogy meghozd a döntést, és sikeresen pályázz. Bár hamarosan véget ér a félév, az egyes pályázatok benyújtásához azonban kellő időre és átgondolásra van szükség, így nem árt átfogó képet adni arról, hogy a következő, szeptemberben induló félévben milyen külföldi utazáshoz kapcsolódó ösztöndíjakra nyílik lehetőség.

Először is érdemes ismerni a külföldi mobilitással foglalkozó, nemrégiben létrehozott egyetemi szervezetet, a Nemzetközi Mobilitási Irodát, mely az “A” épület földszintjén, az Oktatási Igazgatóságon belül található. Itt alapvetően az Erasmus+-ról, és az új programról, a Campus Mundiról kaphatsz tájékoztatást. Az egyetem a hallgatói mobilitással kapcsolatos ügyeket kiemelten kezeli, és egyebek mellett talán ennek is köszönhető, hogy a 2015/2016-os tanévben jelentősen nőtt az ösztöndíjat elnyert hallgatók száma.

Az Erasmus+ programban külföldi szakmai gyakorlatra vagy résztanulmányi útra lehet pályázni, míg a Campus Mundi többek között a kiemelkedő tanulmányi átlaggal rendelkezőknek nyújt magas ösztöndíj támogatást, és rövid tanulmányutakra, külhoni konferenciákon való részvételre is lehetőséget nyújt.

Egyetemünk hallgatói körében jelenleg Ausztria, Németország és Finnország számít a legnépszerűbb célterületnek, a partner országok száma azonban ennél sokkal bővebb, ráadásul folyamatosan növekszik. További jó hír, hogy szeptembertől 50 €-val nő a közepes megélhetési költségű országokba, és 100 €-val az alacsony megélhetési költségű országokba utazók havi támogatása.

Az említetteken kívül természetesen további kiváló lehetőségek is elérhetők, például a CEEPUS vagy Fulbright ösztöndíjak, melyekről részletes információ a Tempus Közalapítvány, illetve a Fulbright Hungary weboldalán található. Az Erasmus+ és a Campus Mundi programokkal kapcsolatban pedig a Nemzetközi Mobilitási Iroda és a Tempus Közalapítvány honlapja tartalmaz hasznos információkat.

Ne feledd, érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a külföldi utazások során tanultak és tapasztaltak bizonyosan csak előnyödre válnak a munkavállalás, vagy akár a további tanulás során.