Benkó Dixieland Band Koncert volt a Pannon Egyetemen

2014. február 25-én került megrendezésre a Benkó Dixieland Koncertje a Pannon Egyetem B épületének aulájában. Az együttes 1957 februárjában alakult, mely több mint 10750 koncertet adott.

BenkoDixielandBandKoncert_20

Kezdetben egyetemeken, bárokban és kisebb szórakozó helyeken játszottak. Majd egyre több helyen mutatták meg magukat így váltak a hazai és nemzetközi zenei élet legnépszerűbb jazz zenekarává. A ’70-es években Leonard Bernstein segítségével a jazz megismertetésére és megszeretetésére oktató tematikát dolgoztak ki, amelynek első óráját egy New York-i fekete iskolában tartották, óriási sikerrel. Ezt követően évente több mint tízezer kisdiáknak rendeztek ilyen előadásokat.

Azért, hogy a fiatalok érdeklődése a dixieland területén továbbra is megmaradjon és erősödjön, mostani koncertjükön a modern improvizatív zenei művészetet mutatják meg az egyetemi fiatalságnak.

Több felsőoktatási intézmény, köztük a Pannon Egyetem, nagy létszámú hallgatóságának olyan ingyenes oktató műsort mutatnak be, ahol dr. Benkó Sándor előadását a zenekar élő produkcióval illusztrálja. Szórakoztató formában így vezetik be a fiatalokat a jazz több mint százéves sikertörténetébe, az improvizációk világába.

BenkoDixielandBandKoncert_55

A koncerteken érzett kitörő energiát, jó hangulatot Benkó Sándor, a Benkó Dixieland művészeti vezetője az alábbiakkal indokolja:

„Mikor megalakult a Benkó Dixieland, megfogadtuk, hogy mindenki hű marad az eredeti szakmájához és egy amatőr, zenekedvelő muzsikus bandának maradunk meg. 1957 óta rengeteg idő telt el, de még mindig nagy kedvvel, örömmel és izgalommal szervezzük meg a próbákat, fellépéseket és nyílván a zene szeretete is visz minket előre. Ha felmegyünk, a színpadra elfelejtem minden gondomat, minden dolgot, ami foglalkoztat és csak a zenére koncentrálok. Ezt a lelkesedés és az ebből fakadó energia ragadja meg a hallgatóságot.

BenkoDixielandBandKoncert_44

Amikor az emberek megérkeznek a koncertekre, látni lehet a szemükben, hogy aggasztják őket mindennapi gondjaik. Azonban a 3. szám eljátszása után megnyílnak, elfelejtenek mindent és csak a zenére figyelnek. Majd a koncert végén beszélgetnek, nevetnek, felszabadultak lesznek. Amelyik zenekar ezt meg tudja csinálni annak nyert ügye van, hiszen hagy valamilyen nyomot a hallgatóságban, átalakítja őket, képesek arra, hogy gondjaikról elvonják a figyelmüket a zene segítségével. Büszke vagyok arra, hogy a Benkó Dixieland Band képes erre.”

Laczkó Csaba

Fotó: Ruppert Tamás