A képzelet zenéje

Különleges koncertélmény és utazás részese lehetett az, aki ellátogatott november 12-én az E épület kamaratermébe.

A Gitáros Esték keretein belül ezúttal Hriczu Ádám klasszikus gitárkoncertjét élvezhettük, akinek neve nem lehet ismeretlen a kultúrára fogékonyak számára. Több koncertet adott már egyetemünkön, továbbá az idei Ki Mit Tud győztesének járó címet is bezsebelhette.

13_HriczuKoncert_003

Igazi zenei utazáson vehettünk részt ezen a koncertjén, Spanyolországon át Kubáig, a reneszánsztól egészen napjainkig. A koncert pedig attól vált igazán különlegessé, hogy a dalok közti felkonferálások alkalmával a zenetörténelem is elénk tárult. Megtudhattuk, hogy a reneszánszban még a lant volt a fő hangszer, majd a romantikában jelent meg a gitár mai formája. A reneszánsz és a modern kottát is összehasonlíthattuk, amelyek között valóban lényeges a különbség. Néhány gitártechnikai érdekességet is megtudhattunk, például azt, hogyan szól üveghangon a gitár és miért annyira fontos a dinamika.

Az est John Dowland egy dalával kezdődött – Micsoda nap –, aki a reneszánszban virtuóz lantjátékáról vált ismertté. Majd elutaztunk a barokk korba, és meghallgathattuk Bach e-moll lant szvitjének egy tételét. Aztán következett a romantika – ahol a gitár mint hangszer már megjelent –, ebben a részben Napoleon Coste dallamait hallgathattuk. Ezt követően Spanyolországba utaztunk, ahol a gitár megkapta mai formáját és létrejött a hangszer ma elterjedt hangolása. A Bolerot hallgathattuk meg, ami olyan páros táncot jelent, ahol nincsen érintkezés. Érdekes volt megfigyelni, hogyan fejezi ki ezt a klasszikus gitár – a képzelet szinte szárnyalhat ilyenkor. Paraguay-i utazásunk során A katedrális című zenei mű első két tételét hallgathattuk meg. Az est vége felé elérkeztünk a mai korba, azon belül is Kubába, ahol Leo Brauer kortárs zeneszerző két zeneművét is meghallgathattuk. Köztük az Egy novemberi napon címűt, amely a Ki Mit Tud győztes dala volt. Zárásképpen pedig a Bölcsődal című szerzemény csendült fel.

13_HriczuKoncert_007

A klasszikus zene programzene, és ez azért nagyszerű, mert hallgatása során bármit el tudunk képzelni. Azt hiszem, ezen a koncerten ez maximálisan sikerült, hiszen korokat és országokat jártunk be, mindezt csupán lélekemelő dallamok által. Ettől olyan különleges és megkapó ez a zenei stílus.

Aki fogékony a klasszikus zenére, az látogasson el november 22-én 19 órakor a veszprémi Vár, Ferencesek Templomába, ahol Szabó Anna és Hriczu Ádám ad koncertet. A következő Gitáros Estéken – november 26-án – pedig Nagy Gergely lép fel, azt követően pedig Hriczu Ádám fog beszélgetni a veszprémi zenésszel.

Mindkét koncertre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt, a belépés természetesen díjtalan.

Fotók: Ruppert Tamás