A Pajzán Majális a legjobb Rókaűző!

Harminchét csapat részvételével rendezték meg az idei Rókaűzők egyetemi és főiskolás váltófutó versenyt. A két megyeszékhely közötti 72 kilométeres távot 12 szakaszra bontották: a csapatok Sásd irányában, a Mecseken keresztül futottak le Pécsre.rokakicsi0001

A rajt szombaton reggel, a Kossuth téren volt, és a résztvevő fiatalok szorgalmasan melegítettek. Közben a Team Kaposvár táncos lányai fokozták a jó hangulatot, a város vezetői nevében pedig Csutor Ferenc sportbizottsági elnök köszöntötte a megjelenteket.

Az idei viadalra hat csapattal több jelentkezett, mint tavaly, és Soprontól szegedig sikerült megmozgatni az ország egyetemeit és főiskoláit. A Kaposvári Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem több társasággal is képviseltette magát, és ott volt a mezőnyben a kaposváriak oktatási rektor-helyettese, dr. Kovács Zoltán is. A szervezők – a jövőre gondolva – középiskolás együtteseket is vendégül láttak, de vegyes csapatok, baráti társaságok is rajthoz állhattak.rokakicsi0002

A tömegrajt után az első váltópont a szentjakabi buszfordulóban volt, és itt még a győriek voltak az elsők. A folytatás is sok izgalmat és küzdelmet ígért, hiszen a Mecsek dimbes-dombos tája alaposan megfogta, szétszakította a mezőnyt. Az időjárás viszont kitartott, így a legjobbak megúszták eső nélkül. A pécsi Dóm étérre végül a Pajzán Majális elnevezésű alakulat utolsó tagja futott be elsőként, a nézők vastapsa közepette. Az egyetemek között tehát végül a szegediek szerezték meg az első helyet a győriek és a pécsiek egyik csapata előtt. A vegyes csapatok csatáját a Kaposvári betyárok nyerte, a középiskolások versengésében pedig egy pécsi együttes bizonyult a legjobbnak.

rokakicsi0004„Ez egy csodálatos környezetben megrendezett verseny, ami Kaposvárról Pécsre a legszebb útvonalon haladt, méghozzá váltóban. Különleges viadal ez azért is, mert a környezetvédelem és az esélyegyenlőség a fő jelszó. Abszolút környezetbarát Toyota Full Hybrid autók haladtak a mezőnnyel, tandem kerékpárokon pedig vak sportolók is bekapcsolódtak a küzdelmekbe. Ez már egy 21. századi esemény, mind technikájában, mind megjelenésében és céljaiban” – összegzett a szervezőbizottság elnöke, Szerb György.

A szervezők a két megyeszékhely, a két megye és a két egyetem összefogása jegyében dolgoztak 2010-ben is, és ha megmarad ez a lendület, akkor szép jövő előtt állhat a rendezvény. Nem titkolt cél, hogy előbb-utóbb külföldi egyetemek is bekapcsolódjanak a népszerű őszi váltófutó-versenybe.

A végeredmény

Egyetemek

1. Pajzán Majális (Szeged) 5:37.18, 2. A Team (Győr) 5:48.01, 3. Pécsi Közgáz I. 6:09.30

Részletek: http://www.championchip.hu/eredmenyek/PDF/roka10dad-team1.pdf

Középiskolások:

1.Ciszter Cicák és Kandúrok (Pécs) 6:33.07, 2. A TMG VadÁszai (Kaposvár) 6:51.07, 3. Ady-shock (Nagyatád) 7:04.05

Részletek: http://www.championchip.hu/eredmenyek/PDF/roka10dad-team0.pdf

Nyílt csapatok:

1.Kaposvári betyárok 5:37.05, 2. Végleges Sörtelenítés (Kecskemét) 6:57.45, 3. Kaposvár város barátai 7:00.12

Részletek: http://www.championchip.hu/eredmenyek/PDF/roka10dad-team2.pdf