Amerikai-Magyar Prezentációs Nap és Nemzetközi Délután a GTK-n

2014. március 12-én került megrendezésre a Gazdaságtudományi Kar szervezésében az Amerikai-Magyar Prezentációs Nap és az ötödik Nemzetközi Délután. Ez előbbire a délelőtt folyamán került sor a B épület 2. emeletén található konferenciaközpontban, az utóbbit pedig az A épület A/8-as termében tartották. Szerencsére idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak a nap eseményire, így rengeteg lelkes tanár és hallgató látogatott el mindkét programra.

14_Nemzetkozi_du_006

Az idei Prezentációs Nap vendégei az egyetemmel együttműködésben álló Clayton University hallgatói voltak Dr. Margaret A. Thompson vezetésével. A külföldi hallgatók egy szakmai kirándulás keretein belül látogattak el hozzánk és töltöttek el pár napot a városban, miközben ismerkedtek a magyar vállalati kultúrával. Közös szervezésben pedig 12 amerikai és 12 magyar hallgató tartott előadásokat az általuk választott érdekes témákban. A délelőttöt egy szünet választotta ketté, az első szekcióban hallhatunk többek között a vezeték nélküli kommunikációról, a Google-ről, a Preziről, a tőzsdéről, a MASAT 1-ről, a biotechnológiáról és a Cserpes tejtermékekről, majd a második részben szó esett az amerikai egyetemi sportéletről, a magyar feltalálókról, a bankrendszerről és az egészségügyről is. A legtöbben szerencsére gyorsan legyőzték a lámpalázat, így felszabadultan osztották meg a közönséggel kutatásaik eredményét.

 14_Nemzetkozi_du_002

11:45-től pedig a tanároké és az ő előadásaiké volt a főszerep. Dr. Margaret A. Thompson, a Clayton State University neves professzora kezdte a sort a megnyitó után. Elmesélte, hogy a hallgatókkal egy európai körutazáson vesznek részt és Veszprémen kívül még Budapestre és Prágába is ellátogatnak. A tanulmányútjuk célja az európai üzleti élet és a vállalati kultúra megismerése és majd a későbbiekben ezen ismeretek kamatoztatása a hazájukban. Ezt követően Prof. Dirk-Jan F. Kamann osztotta meg a közönséggel igen érdekes tapasztalatait a világról. Őt, egyetemünk népszerű professzora, Alan Clarke követte, aki egy igen rendhagyó előadással örvendeztette meg a hallgatóságot a kulturális turizmussal kapcsolatban. Miután mindenki kellőképp felszabadult, a francia Cergy-Pontoise Egyetemről és az Erasmus programmal kapcsolatos lehetőségekről beszélt Eric Delattre. Az előadás olyannyira jól sikerült, hogy a közönség soraiban ülő hallgatók közül sokan kedvet kaptak egy félév eltöltésére a francia egyetemen. A délután végéhez közeledve Komlósi Edit vidám és rendkívül érdekes játékaival dobta fel a hallgatóságot. Lehetőség volt az ismerkedésre egy smarties segítségével, valamint az idegen kultúráktól való félelmet is feloldhatták a teremben ülők, mindössze csak egy papírra, tollra és egy üres dobozra volt szükség.  Ezután Erasmusos hallgatók beszéltek hazájukról és magyarországi élményeikről, ami később egy kötetlen beszélgetéssé változott a külföldiek és a magyarok között. A nap zárásaként pedig a „világ” ízeit is megkóstolhatták a még jelenlévők, mivel a külföldi hallgatók hazájukra jellemző ízekkel és ételekkel lepték még vendéglátóikat.

A nap végére mindenki kellemesen elfáradt, de igen sok élménnyel és hasznos tapasztalattal gazdagodott.

Kántor Szilvia

Fotó: Ruppert Tamás