Batsányi János szülőföldjén, Tapolcán

A Tapolcai-medence látképe sorozatos vulkáni tevékenység következtében alakult, ennek remek példái a tufahegyek, kenyérkövek és bazaltoszlopok. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is itt kap helyet. A térség építészeti gyöngyszemei (népművészet tekintetében): a szőlőművelés és a hagyományos borászat présházai és hegyi pincéi.

CIMG0266

Tapolca, a környék legnagyobb lélekszámú települése a Balatontól légvonalban mindösszesen 12 km-re fekszik. Már a római korban (egyes leletek alapján sokkal korábban is) lakott terület volt, ugyanis Pannonia provincia úthálózatának egyik csomópontjaként szolgált. A középkori városmag ennek alapjain épült. A város az idők folyamán különböző kezekbe került (Turul ispán, lövöldi karthauzi kolostor), míg végül 1656-ban szabadalomlevelet kapott Széchényi György veszprémi püspöktől.

A települést talán a szarmata mészkőben keletkezett tavasbarlangja révén halljuk legtöbbször a médiában. 1903-as felfedezésének következtében ez volt Magyarországon az első (villanyvezetékkel is ellátott) nagyközönség előtt megnyitott barlang. A barlangrendszer vize néhol 19 °C-os, a tiszta és páradús levegője pedig gyógyító hatású. Barlangi gyógyterápiára azonban az 1925-ben felfedezett kórház-barlangot használják.

A tavasbarlangban tett csónaktúra igazi kikapcsolódás gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A túra nem túl hosszú, de az élmény, hogy a város alatt vagyunk egy magunk vezette 3-4 fős csónakban, feledteti ezt velünk. A barlang belsejéről a neten böngészve szép képeket találhatunk, de például Tóth Gabi (aki mellesleg tapolcai születésű) Jöjj még című klipjében mozgóképen ismerkedhetünk meg vele – a kihagyhatatlan személyes látogatást megelőzően.

A község szívében található a régi házak által szegélyezett Malom-tó, ami – szökőkutakkal, színes halakkal és a kétszáz éves vízimalommal – kiváló helyszín egy körsétára; a nyári hőségben pedig az azt körülölelő park fáinak árnyékában hűsölhet az ide látogató, miközben a magyar felvilágosodás költőjének, Batsányi Jánosnak és nejének a szobrát csodálja.

A Wass Albert Könyvtár és Múzeum 2014 januárjában nyitotta meg ismét a kapuit az olvasóközönség előtt, ugyanis 200 milliós beruházás keretében teljes átalakuláson ment keresztül. Ezenfelül a városban érdemes felkeresni az Első Magyar Látványtárat, illetőleg a Tapolcai Városi Múzeumot, ami a Dunántúl egyik legrégebbi népiskolai épületében kapott helyet, s ahol a Séta egy régi iskolában című állandó kiállítást tekinthető meg.

CIMG0271

A 13. században épült, majd többszöri átépítésen átesett római katolikus templom és az azt körülölelő, hajdani római birtokközpont épületeinek maradványai, a romkert felkeresése szintén ajánlott program a városba érkezőknek.

Barátságos hangulata, különleges városképe és színes programválasztéka (például március 1-jén Télbanyaűző maskarádé lesz a Fő téren) miatt nem véletlen, hogy Tapolca a magyar és külföldi turistacsoportok népszerű célpontja.

Rovatvezető: Alka Tímea

Fotó: Alka Tímea