Boot Camp

2014. május 12-én a Pannon Egyetem Felnőttképzési Intézete, a Hallgatói Önkormányzat és a Testnevelési és Sport Intézet a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezreddel közös szervezésében került lebonyolításra a Boot Camp katonai jellegű, játékos kiképző és pszichológiai fejlesztő tréningje.P1120739

Mi is az a Boot Camp?

A Boot Camp napjaink egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb edzése a tengerentúlon. A US Army újoncokat kiképző programjában alkalmazott fizikai módszerek adaptációjáról van szó, mely a hétköznapi ember számára is elérhetővé teszi azt a fittségi állapotot, mellyel a résztvevők mindennapi életük során, megnövekedett teljesítőképességet érhetnek el. Ezt az edzést kis csoportokban, általában 8-20 főnek tartják szabadtéren, parkokban, és sportpályákon. A 70-80 perces edzéseket általában két edző vezeti, akik figyelnek a gyakorlatok pontos végrehajtására, folyamatosan kontrollálják és lelkesítik a résztvevőket. A gyakorlatok olyanok, mint amiket a katonai kiképzésben használnak, ráadásul katonai alakzatokban zajlanak. Egy Boot Camp edzésen számítani lehet sprintfutásra, sorversenyre, páros gyakorlatokra, köredzésre, core tréningre (a test tartó izmainak fejlesztésével).  Az első edzés mindig szintfelméréssel kezdődik, így az edző képet kap a versenyző fizikai állapotáról.

P1120448P1120340

 Kinek ajánlják?

Bárki bátran bevállalhatja ezt az edzésformát, aki szeret csoportban, a szabad levegőn edzeni. A gyakorlatok végrehajtása időre történik, amin belül a számodra elvégezhető maximális ismétlésszám a cél. A Boot Camp sikerének kulcsa a csapatmunka adta motiváció. És bár az edzések hosszúak és fárasztóak, a gyakorlatok a fizikai erőt és az állóképességet egyaránt fejlesztik, ezért egyszerre izomtömeg növelő, és zsírégető hatású. Itt aztán levezetheted az egész héten felgyülemlett stresszt! Az edzéssel javul a közérzeted, ami nyugodtabb alvást és növekvő energiaszintet eredményez.

 Két csapat (Gladiátorok és Titánok) versengtek egymással. A verseny helyszínéül a Gulya domb és a Testnevelési és Sport Intézet Tornacsarnoka szolgált. A megméretettés 8 állomásból állt, melynek során kipróbálhatták a résztvevők, hogy milyen katonai alapkiképzés. Erő-álló képességi feladatok között szerepelt a vízcipelés, amit egy meredek hegyoldalon kellett teljesíteni. Továbbá a csapatoknak két fa között kellett egy kötelet kifeszíteniük és a kötélen át kellett mászniuk egyik fáról a másikra. Negyedik állomás volt a fáramászás, itt az összes csapattag egymásra mászva tudott felmászni egy magas fára. Ötödik állomás volt a cipelés, ennek során csapattagok az ellenfél csapatából egy „sebesült” embert kellett elcipelniük egy adott pontra. Hatodik állomás volt a célba dobás, ennek során tobozokat kellett gyűjteniük és karikába kellett dobálniuk. Utolsó előtti állomás volt a gátmászás. Az utolsó állomásra visszajöttek a csapatok a Sport Intézet Tornacsarnokába és egy harcművészeti bemutatón próbálhatták ki magukat.

P1120631 P1120699

A ma embere csupán önmaga érdekeit szem előtt tartva fejleszti egyéni képességeit. Az erősségeit kirakatba helyezi, gyengeségeit elrejti. Ebben a megmérettetésben viszont kihívás, hogy erényeinket a csapat érdekében kell felhasználni, esetleg a mezőnybe szürkülve kell elrejtenünk, míg hiányosságainkat, melyek a közösséget „lassítják”, nyíltan kell vállalnunk.

A résztvevők látványos fejlődésen mentek át és váltak a közösség teljes értékű, elfogadott és megbecsült tagjává.

A verseny győztese a Gladiátorok lettek Papp Dénes vezetésével. Gratulálunk minden résztvevőnek.

 

Testnevelési és Sport Intézet

Fotó: Testnevelési és Sport Intézet