"Civil szócsőre van szükség"

A Szabad Sajtó Egyesület a Nemzeti Civil Alaptól elnyert pályázatból valósítja meg a városi civil szervezet kommunikációs fejlesztését. Céljuk, hogy a helyi médiumok és az aktív civilek közötti kapcsolat javuljon. Januárban egy új honlappal (www.civilhangar.hu) kezdték meg működésüket.

Ennek a kezdeményezésnek a legfőbb célja, hogy javuljon a civilek kommunikációja. Az egyesületek nehezen jutnak nyilvánossághoz, így ezen szeretnének segíteni. Mindezt előadásokkal, gyakorlati foglalkozásokkal és a honlappal próbálják elérni. Előadásaik során bemutatják a helyi médiumokat és tanácsokat adnak a szervezetek működéséhez, s a tanultak kipróbálására is lehetőség nyílik. A honlap ezt a tevékenységet csak erősíti, hiszen megtalálhatók rajta az előadások anyagai, bővebb információk a programról, és természetesen egyfajta kapcsolatrendszerhez juthatnak általa az egyesületek. A tévhitekkel ellentétben ez nem egy újabb internetes újság, hanem egy civil szócső.

Ha hatékonyan és jól kommunikálunk, akkor ez az erő nyilvánosságot kaphat, akkor ez a tiszta, a pártpolitikai korlátoltságot messze túllépő gondolkodás a felszínre juthatna. Civil szócsőre van szükség, mert legalább ez egy kicsit kontrollálná a pártpolitika ellenőrzése alatt álló közéletet, és egy kicsit emelne annak színvonalán, stílusán – mondta el Pethő Imre, a projekt vezetője.

Több előadó segít a projekt levezetésében, de a régi index.veszprem.hu szerkesztőségéből Szaksz Balázs, Cseh Zoltán és természetesen Pethő Imre is megosztják a résztvevőkkel tapasztalataikat. Sajnos a projekt májusban véget ér, de a folytatás a tervek szerint nem marad el. Újabb pályázati lehetőségeket keresnek, és a Civil Hangár honlapjának a fejlesztése is a terveik között szerepel. Így mindenki, aki érdekelt lehet a civil önmegvalósításban, kattanjon rá a honlapra és használja ki a lehetőségeket!

Anikó