Der Verrückte König Ludwig

Ugyan ezek a kirándulások még a vizsgaidőszak előttre nyúlnak vissza, de még mindig elevenen él bennem Linderhof és Neuschwanstein emléke. Hol is kezdjem?

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király, úgy hívták, hogy Ludwig Friedrich Wilhelm von Bayern, azaz II. Lajos. A 19.században Bajorország uralkodója volt és azon túl, hogy őrültnek titulálták – például amiatt, mert nem szerette a társaságot, de néha fogadásokat kellett adnia és ilyenkor azt az utasítást adta a zenekarnak, hogy olyan hangosan játszanak, hogy ne lehessen érteni mások szavát, vagy óriási virágkölteményt rendelt a fogadás színhelyére és az est egy részét abban elbújva töltötte -, hihetetlen szép kastélyokat építtetett. Mondhatni, ez volt az egyik mániája. Nem csoda, hogy Walt Disney-t is megihlette a neuschwanstein kastély. Olyannyira, hogy a Disney-filmek logójában ma is láthatjuk.

neuschwanstein

Csak meg kéne nézni ezt a kastélyt – nem véletlenül van évente másfél millió látogatója, gondoltuk – és már ott is találtuk magunkat Flüssenben, ahonnan egy kis séta után el is értük a várat. A belépőjegy ára kötelezően tartalmazott egy körülbelül negyven perces idegenvezetést is, amire a megvételtől számítva minimum egy órát kell az embernek várnia, így volt még egy kis időnk, és lesétáltunk a közelben lévő hídhoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílt mind a kastélyra, mind pedig a környező hegyekre. Alattunk patak csordogált, a táj egyszerűen festői volt.A kastély belülről is káprázatos a sok-sok teremmel, lépcsővel és a hatalmas csillárokkal. A stílusa megállapíthatatlan, felfedezhetőek benne mór, gótikus barokk és bizánci stílusjegyek is, viszont annyi biztos, hogy az aranyat nem spórolták ki belőle! Tizennyolcan vettünk részt ezen a túrán, és azt bizton állíthatom, hogy mindannyian jól éreztük magunkat, mindenkit magával ragadott a monumentális épület, és a természeti környezet, ami körülveszi.

linderhof-1Egy másik alkalommal Oberammergauba látogattunk, ahol három kastélyt építtetett II. Lajos, ebből az egyetlen, amit teljes egészében be is fejeztek, Linderhof kastélya. Münchentől szintén nincs messze,  egyórányi buszozás után el is értük. Ez a kastély is gyönyörű, bár teljesen más stílus, mint a neuschwansteini. Érdekes módon nekem mégis jobban tetszett annak ellenére, hogy az utóbbi jóval híresebb, és kedveltebb “turistatalálkahely”. A kastélyon leginkább a rokokó stílus vonásait lehet felfedezni. Csodálatos belülről is, de kívülről még inkább, illetve a kert és a benne található szökőkút harmóniája az épülettel lenyűgöző, de azt hiszem a képek is magukért beszélnek!