Egy éves a Szimfonikus Zenekara

A rengeteg próba és gyakorlás meghozta a gyümölcsét, hiszen a zenekar egy sikeres karácsonyi koncertet tud maga mögött. Ez még csak a kezdet, mert egyre több felkérés érkezik a zenekar felé. Hogy pontosan milyen fellépések várhatóak, arról a zenekar szóvivőjét, Hegyháti Mátét kérdeztük.
– A megalakulás óta milyen változásokon ment keresztül a zenekar?
– Amit az elmúlt, lassan egy év legfontosabb változásának tartok, az az összeszokás, valamint egyfajta rendszer kialakulása. Már sok minden egy kiforrott, jól megszokott mederben halad. Állandóvá vált Tóth Tamás személyében a karmesterünk, és kisebb fluktuációtól és a bővülésektől eltekintve megvannak a zenekar állandó tagjai is. A próbák minden héten, szerdán fél 7-kor kezdődnek az Egyetem aulájában, vagy a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola kamaratermében. A PE-HÖK-nek és az egyetemnek köszönhetően rendelkezünk saját állványokkal, fellépő- és gyakorlómappákkal. Nem lehet továbbá szó nélkül elmenni amellett a támogatás mellett, amit megalakulásunk óta a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola alintézményeitől kapunk, legyen szó fiatal zenészekről, próbahelyről vagy hangszerkölcsönzésről.
Természetesen hatalmas változást jelentett a decemberi debütáló koncert is, melyet hamarosan követnek a tavaszi fellépések is.

Hegyháti Máté

Hegyháti Máté

– Milyen fellépésekre készül a zenekar?
– A tavaszi féléves repertoárt már önálló koncert formájában szeretnénk megmutatni a közönségnek, várhatóan az évszak végétől kezdve. Fellépési helyszínek között mindenképpen szerepelni fog a Veszprém mellett Keszthely és Nagykanizsa is. A tervezett önálló koncertek mellett akadnak felkérések is, például ha addigra ténylegesen megjön a tavasz, a Gizella napokon szabadtéri koncertet adunk majd.
A megszokott értelemben vett koncertek mellett kiemelten fontosnak tartjuk a zenekar, illetve az általa játszott zene minél szélesebb réteggel való megismertetését, melynek fő eszközei fiatalos, könnyed hangulatú, váratlan és meglepő fellépések. Remélhetőleg pár héten belül ezekről is már pozitív tapasztalatokkal fogunk beszámolni a Facebook oldalunkon, Youtube csatornánkon.

Egyetemi_zenekar_2
– Lesz valamikor tagfelvétel vagy folyamatosan beléphetnek a zenekarba?
– A tagfelvétel lényegében folyamatos. Ha valaki érdeklődik, és felmerült benne a gondolat, hogy csatlakozzon a zenekarhoz, keressen meg minket valamelyik próbán, vagy elektronikus úton e-mailben (zenekar@uni-pannon.hu), Facebook-on, Youtube-on.   Még ha szabad, egy gyakori tévhitet eloszlatnék: nem egy komor, csak profikból álló szigorú zenekar vagyunk, hanem egy elég széles képességi skálán elhelyezkedő, hallgatókból, diákokból, oktatókból, zeneszerető veszprémiekből verbuválódott jó hangulatú társaság, aki szerda esténként együtt zenéléssel szereti tölteni az idejét.

Laczkó Csaba
Fotó: internet